на живо

Мими Христова е №1 в Европа (ВИДЕО)

Българката пребори молдовка в спора за златото в категория до 65 килограма

www.bul-wrestling.org
 

Мими Христова завоюва втора титла за България на европейското първенство по борба в Загреб. На финала при 65-килограмовите българката надделя над световната и двукратна европейска шампионка Ирина Рингачи от Молдова със 7:4 точки.

Това е второ злато от шампионат на Стария континент за Христова след титлата в Рим през 2020 година, когато спечели в същата категория. 29-годишната Христова има и сребро от европейското първенство в Каспийск, Русия през 2018 г., както и бронз от шампионата в Рига през 2016 г, като и двете отличия са съответно до 59 и 58 килограма. 

Тя спечели първите си точки по-малко от десет секунди след началото, но Рингачи ги върна в края на първата част. Двете си размениха още веднъж точки през втората част и молдовката бе временно с предимство за титлата при 4:3. Христова обаче атакува яростно в края и точно 14 секунди преди края тръшна съперничката си на тепиха за още четири точки и крайното 7:4.

По-рано през деня Евелина Николова и Биляна Дудова също се окичиха с отличията, но в бронзов оттенък. Двете стигнаха до медалите съответно в категориите до 57 и 62 килограма.

По този начин България завоюва седем медала на първенството в хърватската столица до този момент. В четвъртък Юлияна Янева триумфира със златото в категория до 68 килограма. Преди това Рамазан Рамазанов и Микяй Наим спечелиха сребро, а Георги Вангелов се поздрави с бронза.