на живо

"Пръстът му не трябваше да бъде там": смразяващ разказ за сексуално насилие в атлетиката

Не искам да взривя индустрията и спорта, а да направя нещата по-добри за следващите поколения, казва Кара Гучър

Автобиографията на бившата американска атлетка Кара Гучър - „The Greatest Race“ вече е на пазара, а в нея световната вицешампионка на 10 000 метра, разказва ужасяващите подробности за малтретирането, което е претърпяла от треньора Алберто Салазар.

Тя го обвини в сексуално посегателство преди години, а сега вади спомените си от ужасяващата постъпка.

"Алберто беше толкова могъщ и никой не поставяше под съмнение нищо. Мислех, че няма начин да ме докосва по този начин. Мислех, че просто е лош масажист, но в действителност бях парализирана, не знаех какво да кажа и как да го приема... Случвало се е и друг път.

Последния път усетих пръста му да стига там, където не трябваше да бъде и се почувствах толкова неудобно, че напуснах и никога повече не се върнах.

Не пиша това, за да взривя индустрията и спорта. Чувствам, че нещата могат да са по-добри за следващите поколения", казва атлетката, признавайки, че е на терапия и в момента.

Припомняме, че през 2021 г. известният американски треньор по лека атлетика Алберто Салазар бе отстранен от спорта до живот заради сексуален и психически тормоз. Санкцията му бе наложена от Американския център за безопасен спорт.

През 2019 г. редица състезателки, сред които Мери Кейн, Кара Гучър и Ейми Бегли, обвиниха треньора, че е упражнявал емоционално и физическо насилие върху тях по време на съвместната им работа по проект на Nike.

62-годишният Салазар, който е с кубински произход, печели маратоните на Бостън и Ню Йорк в началото на 80-те години на миналия век. В треньорската си кариера е работил с олимпийски медалисти като Мо Фара и Гейлън Ръп.

Салазар изтърпява наказание и за нарушаване на антидопинговите правила.