на живо

Пред 5000 на "Васил Левски": Смазахме Сърбия на ръгби (ВИДЕО)

Нашите излизат срещу Молдова в битка за промоция в европейския шампионат

Българският национален отбор по ръгби разгроми Сърбия с 30:7 в предпоследния трети кръг на група С на Конференция Ръгби Европа - трето ниво на европейския ръгби шампионат. Пред около 5000 зрители на националния стадион "Васил Левски" нашите размазаха съперника още през първото полувреме, което приключи при 27:0.

"Ще работим и ще анализираме защо през второто полувреме отбелязахме само три точки. Тримата ни дебютанти се справиха добре, а играха под напрежение. Говорихме с треньора на нашите сръбски приятели и ще анализираме предстоящия мач с Молдова. Ще сме максимално подготвени", заяви треньорът на българите Ромен Балмис.

Двубоят започна по емоционален начин с есе на Ивайло Иванов, за когото това е последен домакински двубой с националния отбор като играч. Неговите ангажименти обаче не са приключили - той ще стане национален треньор по Ръгби 7.

Изразителният успех е повод за гордост за българското ръгби, защото срещу бивша Югославия статистиката не е особено приятна - само 1 победа в 6 мача, постигната на Турнира на мира в Стара Загора през 1986 година. На 16 октомври 2021 г. в предишния мач със Сърбия отново записахме успех с 14:11.

С победата България вече има 8 точки и се доближава до челото в класирането на група С, където е Молдова с 9 точки. Именно това е следващият ни съперник в програмата на конференцията и от неговия изход ще се реши кой отбор ще играе плейоф за по-горното ниво от йерархията на европейския ръгби шампионат.

Гостуването на Молдова е на 4 май, а предишният ни мач с този противник завърши 41:20 в наша полза (11 май 2019 година).