на живо

Преди да се гмурне в Тихия океан: Петър Стойчев гласува (ВИДЕО)

Тази нощ легендата ще се опита да преплува протока Каталина отвъд океана

Преди да се гмурне в Тихия океан: Петър Стойчев гласува (ВИДЕО)
 

Часове преди да се гмурне във водите на Тихия океан и да преплува прочутия проток Каталина, Петър Стойчев гласува. Един от най-великите плувци-маратонци в историята за всички времена упражни правото си на вот на 10 000 км от България - в консулството в Лос Анджелис.

„Въпреки че съм на хиляди километри от България считам, че е ангажимент и дълг на всеки отговорен българин да упражни своя глас в името на бъдещето на страната си. Довечера, в 23:00 часа местно време (през нощта българско – б.а.) ще започна преплуването на протока Каталина“, заяви Стойчев специално за bTV от щата Калифорния.

Ако мисията на Стойчев отвъд океана премине успешно, то той ще се превърне в първия българин – носител на престижната награда в маратонските плувни дисциплини Triple Crown – (Тройна корона – б.а.). Това означава, че в кариерата си е успял да преодолее с плуване English channel (Ла Манш – б.а.), Around Manhattan (Около Манхатън – б.а.) и Catalina channel (проток Каталина – б.а.).

Разстоянието между остров Каталина и Лос Анджелис е 33 км. До острова, носителят на 11 последователни Световни купи по плувен маратон (2001-2011) ще стигне с лодка от пристанището на Сан Педро. Този маршрут ще отнеме на Стойчев около 2 часа. И от там, час преди полунощ калифорнийско време, ще започне атаката му на протока Каталина.

„Ако всичко е наред, това плуване ще отнеме между 8 часа и половина и 10 часа и половина“, призна Стойчев.

За Петър Стойчев преплуването на протока Каталина в САЩ е неговата пета стъпка към другата голяма цел – покоряването на Oceans Seven. Това са най-трудните седем плувни маратона в света, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA), като правилата на организацията са да се преплуват с текстилен бански, без неопрен.

А тези седем най-трудни маратона са:

Ламанш

Северен канал - между Ирландия и Шотландия

Проток Кук в Нова Зеландия

Гибралтарски проток

Цугару в Япония

Проток Каталина в САЩ

Проток Молокай, в Хавай

Кои са четирите супер маратона, които Петър Стойчев е преплувал до момента, спазвайки правилата да го прави с текстилен бански, без неопрен?

Това са:

Ламанша

Протока Кук

Протока Гибралтар

Протока Молокай в Хавай

Каталина е петата му решителна стъпка, след която ще му останат Цугару и Северен канал.

Петър Стойчев се намира в страхотна серия в последно време. Преди по-малко от месец (на 14 май), българинът, който е член на плувната Зала на славата, преплува героично за близо 19 часа във водата. На 15 април той преодоля и Гибралтар, а на 14 март покори и протока Кук в Нова Зеландия.