на живо

Преврат в щангите: Ариф Маджид хвърля оставка! (ВИДЕО)

Избират нов президент през март

Преврат в щангите: Ариф Маджид хвърля оставка! (ВИДЕО)

13 клуба искат оставката на шефа на федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид.

Подписката срещу Ариф е инициирана от двукратния бронзов олимпийски медалист от Барселона 1992 и Атланта 1996 Стефан Ботев.

Въпросните клубове са част от сдружението, регистрирано от д-р Кирил Панайотов в началото на март 2023 г. Името му е "Нова българска федерация по вдигане на тежести". Към онзи момент начело на БФВТ е Неделчо Колев.

"Ще има извънреден конгрес, на който ще се гласува нов председател. Аз и без това исках да си подам оставката. На 11 или 12 март ще бъде. Ще се избере и нов Управителен съвет. Видях, че това не е моето. Направихме си европейското първенство и си действаме напред", каза след днешното заседание на УС Маджид.

Друг проблем са запорираните сметки на централата след ревизия на НАП. Причината са невнесени данъци на стойност 200 000 лв. за периода 2020 - 2022 г.

Федерацията е превеждала заплатите на щангистите без да им удържа данъци.

Предстои да се направи споразумение с НАП, както направи и футболния Левски.

"Не, няма огорчение, напротив, за какво да има? Аз не съм такъв човек. Не сме коментирали кой ще ме замени. Да е жив и здрав, пожелавам му много успех, задачата не е лесна, трудна е. Федерацията винаги има неприятности и проблеми, но аз съм сигурен, че който дойде, ще ги реши. Аз ще помогна с каквото мога", каза още Маджид.

"Нямам лоши чувства към никой, в крайна сметка каквото било-било, гледаме напред. 2024 г. е много важна година, имаме 3 квоти при мъжете и голяма възможност да вземем медали. Не мисля, че последните събития ще повлияят на европейското. Момчетата са доста силни, мисля, че ще се представят възможно най-добре".

Иван Иванов остава треньор на националния отбор. В края на декември олимпийският шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г., четирикратен световен и петкратен европейски шампион, а в момента е главен треньор на националните отбори по вдигане на тежести и член на УС на федерацията по щанги и синът му Иван Иванов-младши бяха задържани за поискан и получен подкуп.

Сумата от малко над 62 000 лв. е дадена именно от председателя на БФВТ на Иванов-син, който според прокуратурата и КПКОНПИ е бил пипнат с белязаните пари.

"Това е нещо, което трябва да се реши вътрешно и в момента се води, предполагам, някакво дело, не съм информиран. В момента няма юридическа и правна причина той да не води отбора. Естествено, че е притеснително, че Карлос Насар в момента тренира отделно. Това е нещо, за което те трябва да се разберат помежду си (бел. ред. - както по-рано bTV информира Карлос Насар, Божидар Андреев, Диан Пампорджиев и Нино Симеонов тренират отделно в НСА, а Иван Иванов води подготовка с останалите на "Дианабад").

Не мога да влияя върху техните отношения. Никой не е длъжен да се харесва, важното е да се работи в правилната посока", обясни бизнесменът.

По отношение на задълженията на българската федерация към НАП той допълни: "Има да, в момента сметките са запорирани. Към 80 000 лв. са от началото на годината. И има ревизионен доклад от НАП, който е от 150 000 лв. от 2020 г. и 2021 г."