на живо

Пуснаха спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж

Досега едва 11 атлети покриват критериите за участие

МОК позволи на спортисти от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг на олимпийските игри в Париж догодина. Те няма да имат право да участват в отбори и само при условие, че не подкрепят руската инвазия в Украйна. До този момент едва 11 са атлетите, които отговарят на условията - осем руснаци и трима беларуси.

Очаква се реакция от украинската делегация, която заплаши с бойкот. Спортистите от Русия и Беларус бяха изхвърлени от световния спорт в края на февруари 2022 г. Оттогава обаче МОК направи серия компромиси с аргумента, че атлетите не трябва да "плащат" за действията на политиците.

През миналия март международният комитет препоръча на световните федерации да допуснат руснаци и беларуси в състезанията под неутрален флаг. Някои от федерациите приеха препоръката, но леката атлетика и сега отказва да се съобрази.

Представители на международните федерации, на 206 олимпийски комитета и състезатели настояха в Лозана за "бързо" решение, за да се допусне в Париж малък брой спортисти от Русия и Беларус, които са успели да покрият нормативите.