на живо

Разследването, донесло световно признание на bTV

"Допинг в дълбоките води" - филм за хапчета в чашки и порочни практики

Разследването, донесло световно признание на bTV

"Допинг в дълбоките води" е документалният филм на bTV, отличен с най-престижната награда за спортна журналистика. Разследването на Димитър Тасев получи приза за №1 в своята категория на Световната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

Предлагаме ви още веднъж да си припомните допинг скандала в националния отбор по плуване, избухнал през януари 2021 г. Тогава три момчета - Благой Панайотов, Здравко Баблаков и Светлозар Николов, се озоваха с временно спрени права заради положителна проба за станозолол. Анаболен стероид, използван още през 60-те години на миналия век.

Последва серия от смущаващи разкрития - за десетки хапчета в необозначени пластмасови чашки, обвинения и заплахи. Във филма е използван и запис със скрита камера - президентът на федерацията Георги Аврамчев твърди, че може да "скрие" спортисти от допинг проверка, ако знае, че са приели забранени стимуланти.

Днес - 18 месеца по-късно - тримата уличени все още не са официално наказани. А последствия за ръководството на централата няма.