на живо

Разследват срамна победа на полумаратон в Пекин (ВИДЕО)

Трима африканци оставиха китаец да ги изпревари

Организаторите на полумаратона в Пекин започнаха разследване след "срамната" победа на китайския атлет Хе Джие в събитието, проведено в неделя.

Местният лекоатлет спечели за 1.03:44, но снимките от финала предизвикаха огромни съмнения, след като тримата африканци, които водеха до последните метри - кенийците Кетер и Мнангат и етиопецът Хайлу, насърчиха Джие да ги изпревари.

Хе, шампион в маратона от Азиатските игри през 2023 г., спечели, след като африканците явно забавиха темпото.

"Проучваме и ще обявим резултатите", каза за АФП човек от Спортното бюро в Пекин, пожелал да остане анонимен.

Мнангат призна пред South China Morning Post, че е оставил китаецът да спечели, защото му е "приятел" и защото се състезава в родината си.

Кадрите обиколиха мрежите, в които множество фенове определиха като "срамно" финиша на Хе. Той е част от китайския национален отбор, който ще се състезава на Игрите в Париж. Той е и национален рекордьор в маратона на страната си.

Не за първи път се разследват полумаратони или маратони за неспортсменско отношение. През 2018 г. например 258 бегачи в полумаратона в Шенжен бяха заснети да скъсяват маршрута.

Също така на маратона в Мексико миналата година бяха дисквалифицирани 11 000 бегачи, чиито чипове показаха в края, че не са завършили маршрута от 42,195 км.