на живо

Рокади в ансамбъла по художествена гимнастика

Президентът на федерацията Илиана Раева обяви промените

Lap.bg

Рокади в ансамбъла ни по художествена гимнастика. Две от грациите са сменени. Решението обяви президентът на родната федерация - Илиана Раева.

"В ансамбъла има сериозни промени, драстични. Две от състезателките са сменени. Това са Жанина Трашлиева и Радина Томова, а на тяхно място влязоха Магдалина Миневска и Маргарита Василева. След световното първенство Весела Димитрова направи сериозен анализ на представянето и взе това решение.", разкри Раева в интервю пред БНР.

Снимка: Lap.bg

"Не може все да вървим нагоре, нагоре нагоре. Истината е, че в последните 10 години ние сме отбор на годината на България. Случват се кризи. Слава богу, че се случи сега, преди Олимпиадата. Дай Боже, това да е знак, че ще бъдем добре на Олимпиадата. Направихме много, много силни композиции, както в индивидуалното, така и в ансамбъла. Работата в залата е много сериозна и мисля, че нещата ще се получат много добре."

Раева присъства на Конгреса на Европейската гимнастика в София и коментира още състоянието на националните отбори индивидуално за жени и за девойки.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

"Конкуренцията в женския национален отбор е жестока. Освен Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, в тима влизат Елвира Краснобаева и Никол Тодорова. Вярвам, че при представянето на композициите, което ще бъде в края на февруари, на което журналистите ще бъдете поканени, ще видите, че много трудно можете да отличите кой е лидер и кои ще са онези две гимнастички, които ще се преборят за участие на олимпийски игри."

"Разбира се, Боряна и Стилияна са с едни гърди напред. Това, което виждам по отношение на композициите и работата в залата говори, че битката вътре в самия отбор ще бъде много сериозна и жестока за определяне на състава за олимпийските игри."

Снимка: Lap.bg

"При девойките направихме една много силна селекция и в ансамбъла и в индивидуалното. За нас е от огромно значение да подготвим девойките на много високо ниво, за да могат да влизат при подмяната на поколенията. Вие знаете, че с олимпийските игри идва краят на един спортно-състезателен цикъл."

"След Олимпиадата при всички случаи ще има сериозни рокади и замяна на основни състезателки с тези от девойките. Въпреки че ансамбъл девойки го подготвяме за 2025 г. За тогава ние отново поискахме от Световната централа да бъдем домакини на световно първенство за девойки.", каза Раева.