на живо

Руснак ще кара за България в рали шампионата

Николай Грязин е получил лиценз от родната федерация по автомобилизъм

Руският пилот Николай Грязин ще представя България във WRC2 - второто ниво на световния рали шампионат (WRC). Той е получил лиценз от Автомобилна федерация на България (АФБ).

От централата обясниха, че Грязин има българско гражданство, което му дава право да подаде заявление за участие в международни надпревари като представител на страната ни.

"Още през миналата година Николай Грязин ни потърси с желанието да се състезава с български лиценз. Тогава от руската федерация не му разрешиха да направи този преход. Казусът бе коментиран на среща с международната федерация по автомобилизъм (ФИА) в Баку и те дадоха своето съгласие. Освен Николай издадохме лиценз на навигатора му Константин Александров, като така двамата ще се състезават в световния рали шампионат", коментира Пламен Иванов, председател на рали комисията в АФБ.

За сезон 2024 Грязин е обявен за заводски пилот на "Ситроен", като първото му състезание ще е рали Монте Карло от 18 до 21 януари. През миналата кампания 26-годишният руснак завърши на четвърто място в WRC2 и на второ в WRC2 Challenge, където записа и две победи, състезавайки се за "Токспорт" с "Шкода". През 2023 г. Грязин и навигаторът му участваха като неутрални състезатели.