на живо

Създателят на модерната олимпиада - последовател на Хитлер?

Писмо между двамата разтърси феновете преди Париж 2024

Последовател на Адолф Хитлер ли е бил създателят на модерните олимпийски игри - Пиер дьо Кубертен? Този въпрос е на дневен ред, след като се появи разтърсващо за спортните среди писмо между двамата. Кореспонденцията е от 1937 г. - година след олимпиадата в нацистка Германия.

Писмото бе публикувано в книгата "Пиер дьо Кубертен - човекът, който не измисли олимпийските игри" на Аймерик Манту. То идва от архивите на Третия райх, като е извадено от германския историк Ханк Йоаким Тайхлер.

"Това е изследовател, който е прегледал цялата история на спорта в Германия през XX век. Той е намерил това писмо, което доказва, въпреки твърденията на семейството на Кубертен и МОК, че е имало отношения между двамата мъже.", коментира пред AFP Манту, който е журналист по професия.

Писмото е с дата 17.03.1937 и благодари на германския режим за приноса му към "юбилейната година", 50 години в чест на спорта. Намерена е следа на финансиране на дейности на Кубертен от нацистка Германия. Фюрерът се готвил да отвори в Берлин "Международен олимпийски институт".

Пиер дьо Кубертен е известен противник на професионалния спорт. Обявявал се и против феминизацията, но най-важното - вярвал в "доминацията на бялата раса".

"Не смятам, че е подкрепял нацистката идеология за унищожаване на враговете на арийската раса. Между неговата визия и тази на Третия райх се намират общи неща, около желанието да се динамизира една нация, благодарение на спорта.", каза Манту.