на живо

Шахматистът с аналните топчета мамил над 100 пъти

Порталът Chess.com разследва мачовете на Ханс Нийман

Скандалният гросмайстор Ханс Нийман скоро ще бъде мат, пишат световните медии, след като се появи доклад, съставен от портала Chess.com. Той разкрива, че 19-годишният шахматист е мамил в над 100 онлайн мачове. Данните бяха публикувани от "Уолстрийт Джърнъл".

19-годишният американец дори е получил черен печат от сайта, който е популярен не само сред любителите, но и в средите на гросмайсторите. Според "Уолстрийт Джърнал" Нийман е бил спипан за последно да мами през 2020 г. по време на турнир с награден фонд.

Както по-рано ви информирахме той е обвиняван, че използва анални топчета, за да получава сигнали отвън за ходовете, които да предприема.

Chess.com стига до заключението, че 19-годишният американец си е служил със забранени средства "много по-често", отколкото признава. Американецът сподели, че е използвал външна помощ в предишни години, но отрича да го е правил при професионалистите.

19-годишният състезател, който беше потърсен от BBC за коментар, обвинява Карлсен и Chess.com, че се опитват да съсипят кариерата му.

Скандалът избухна по-рано този месец, след като Карлсен беше победен от Нийман в третия кръг на супертурнира в Сейнт Луис. След това двамата се срещнаха и в онлайн състезанието Julius Baer Generation Cup, в което норвежецът демонстративно се оттегли след само един ход срещу 19-годишния си съперник.

Докладът на Chess.com се разпростира се на 72 страници и включва онлайн мачовете на Нийман на сайта. Изводът е, че е лъгал още през 2020 г., включително в събития с наградни фондове и срещу "добре познати" личности в спорта.

"Като цяло открихме, че Ханс вероятно е измамил в повече от 100 онлайн срещи, включително няколко събития с парични награди - се казва в доклада. - Той вече е бил на 17, когато е започнал да лъже в някои от тези мачове. 25 от срещите са на стрийминг платформи."

.