на живо

Шампион ползвал една спринцовка с... кучето си

Съперник на Михаил Христов е оправдан за допинг въпреки невероятната си версия

Троен параолимпийски шампион беше оправдан за употреба на забранено вещество, след като Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) се довери на изключително странното му обяснение. Американецът Родерик Таунсънд-Робъртс е дал положителна проба за стимулатора на хормона на растежа капроморелин през ноември. Въпреки това той ще може да участва на игрите в Париж тази година.

Таунсънд се състезава в лекоатлетическата категория T47, където е съперник на българина Михаил Христов. Той спечели златни медали в скока на дължина и скока на височина в Рио 2016 и скока на височина в Токио 2020.

31-годишният параатлет обяснил, че наличието на субстанцията се дължи на... неговото куче, което вече е починало.

USADA установява, че капроморелинът е попаднал в организма Таунсенд чрез спринцовка, която той е използвал, за да даде лекарство на кучето си. Животното приемало медикамент с рецепта, за да не губи апетит и теглото му да бъде поддържано на определено ниво.

Таунсенд запазил спринцовката, след като кучето му починало. По-късно я използвал, за да приложи орално течна добавка с витамин D, препоръчана му от диетолог.

"Таунсънд неволно е погълнал по невнимание остатъка от капроморелин, който е присъствал в спринцовката. Данните от публикувано проучване потвърждават, че изключително малки количества орално погълнат капроморелин могат да причинят положителен тест, съответстващ на минималните нива, открити в пробата на спортиста", се посочва в заключението.