на живо

Шампионката Мими Христова пред bTV: Ако всеки подаде ръка, нещата ще изглеждат по-добре

За празника, за световното, за борбата на тепиха и изън него...

Lap.bg

Разговаряме с Мими Христова дни, след като ликува с титла на финалния турнир от световните серии по плажна борба в Констанца (Рум). Щабът на националния ни отбор използва надпреварата за проверка преди световното първенство в зала, което стартира след седмица в Белград. Тимът ни тръгва за Сърбия на 11 септември.

Снимка: Lap.bg

"Беше много интересно. Правилата са малко по-различни. Времетраенето - също. Схватката продължава 3 минути, а който пръв стигне до 3 точки - печели", разказа за bTV Христова.

За 29-годишната състезателка това е втора титла този сезон, след тази в Мадрид в зала през юли. Тя се върна към международните състезание след едногодишна пауза, в която лекува травма. "На предишното световно ми излезе рамото. Наложиха се две операции. Много тежка травма, трудно минах през това. 7 месеца се възстановявах. Не правех нищо. След това започнах с походи и по-леки натоварвания. В началото ме болеше дори при по-бързо ходене", споделя врачанката и благодари на д-р Ана Николова, която е била до нея буквално 24/7 по време на възстановяването. Сега се чувства добре и е щастлива, че отново е на тепиха. Не си поставя цели за световното, а иска просто Господ да я пази... Гледа към следващите олимпийски игри в Париж 2024, а след това ще мисли и за живот извън спорта.

"Париж е близо. Надявам се да се класирам и да отида на най-висшия форум за трети път. Трети път за щастие", с усмивка ни доверява Мими. В българския финал при 70-колограмовите в Констанца тя надви съотборничката си София Георгиева. Преди това Христова не даде точка на противничките си, като в първите две срещи срази представителките на домакините Есмералда Катарджиу (3:0) и Паола Ротару (3:0), след това тушира туркинята Фатидже Текин, а на полуфинала се справи и с гъркинята Агаро Папавасилиу с 3:0.

Снимка: Lap.bg

Не пропускаме и 6 септември. Съединението, което трябва да ни обедини. "Характерно е за нас, че при бедствия и трагедии, се обединяваме. Сега сме с хората в Карловско, преди това беше пандемията. И иначе сме заедно, но в по-тесен кръг. Семейство, приятели... Има много добри хора в България. Но времената са трудни, всичко е скъпо... Сигурна съм, че ако всеки подаде ръка на ближния, нещата ще изглеждат по-добре и ще минаваме по-леко през несгодите", откровена е шампионката.