на живо

Шампионки ще учат жени на самозащита (ВИДЕО И СНИМКИ)

Евелина Николова и Мария Оряшкова организират безплатен семинар по случай женския месец

Шампионки ще учат жени на самозащита (ВИДЕО И СНИМКИ)

Шампионки в спорта учат жените на самозащита. Олимпийската медалистка по борба Евелина Николова и шампионката по самбо Мария Оряшкова ще проведат безплатен семинар по случай женския месец. Събитието е планирано за 2 март. До момента подобна инициатива за дамите не е правена у нас.

Николова е бронзова медалистка от Игрите в Токио, а Оряшкова е шесткратна световна шампионка по самбо. Двете искат да предадат част от своя опит на дамите.

"Искаме да направим един подарък за жените и да им предадем частица от нашите знания и опит", споделя Евелина пред камерата на bTV.

"Искаме една жена, която излезе на улицата, да стъпва уверено и смело. Те често изпадат в паника, когато са в опасност. Не може само да се говори за един проблем, че той съществува. Всеки ден виждаме и чуваме и трябва отнякъде да се тръгне. Дано това да е нашето начало - да научим хората да са по-уверени", добавя Оряшкова.

Обучението ще е подходящо, както за жени без опит в бойните изкуства, така и за напреднали.

"За жени няма дори подобен тип тренировки. Искаме да им покажем, че това е полезно за самите тях – да имат елементарни познания, затова как да реагират. И тук не говорим само за себе си, а дори да видиш някой друг в беда и ти да можеш да реагираш. Когато ти се случи за първи път, не знаеш какво да направиш и се свиваш.

Това се случва най-често при грабеж. Затова сме им приготвили ситуации, в които ще трябва да реагират и какво трябва да направят първо."

"Семинарът ще бъде разделен на две части – теоретична, в която ще има представител на МВР, който ще запознае дамите с неизбежната отбрана. Във втората част ще се включим ние", обясняват те.

Става дума за напълно базови движения, които всъщност са много естествени. Искаме да запознаем хората как тези движения могат да им бъдат полезни. И ще покажем освобождаване от захвати, прилагане на захвати, също така ще обърнем внимание на вербалната комуникация", открехват вратата момичетата.

Двете шампионки обещават, че след обучението всяка жена ще си тръгне "една идея по-уверена, по-знаеща и можеща", допълва с усмивка Евелина.

"Ще си тръгнат по-спокойни със сигурност", вярва Мария.

Семинарът ще се проведе тази събота, 2 март от в 10:30 часа в НСА.