на живо

Шестокласничка покри норматив за Париж (ВИДЕО)

Китайката Ю Зиди изумява с постиженията си в басейна

Шестокласничка покри норматив за Париж (ВИДЕО)

Китайското плуване все още се тресе от грандиозен скандал. Оказа се, че 23-ма спортисти от националния отбор са дали положителна проба за забраненото вещество триметазидин, но въпреки това световната антидопингова агенция WADA ги е допуснала до олимпийските игри в Токио.

На този фон една шестокласничка е новото чудо в басейна. Макар че е едва на 11, Ю Зиди покри норматив за игрите в Париж това лято.

По време на олимпийската квалификация в своята родина тя впечатли както с количество, така и с качество. Особено в дисциплината 400 м съчетано, където тя финишира за 4:40.97 мин. Времето е не само покрит норматив за Париж 2024, но би пратило момичето на финал за Световната купа. И е с 4 секунди по-добро от това на Дария Рогожинова, която спечели шампионата на Русия.

Освен това Зиди стартира в общо 12 дисциплини, като се класира за финала и на 400 м свободен стил. Подобно натоварване в рамките на един турнир се смята за колосално. Но очевидно не е проблем за една китайска шестокласничка.

В плуването няма възрастова граница и Ю може да участва на олимпийските игри. Спортните власти в страната обаче взеха решение да не я включват в отбора. Зиди вече гледа към световното първенство в Сингапур догодина. Когато ще е на цели 12.