на живо

Сигнал до прокуратурата за нередовни съдии в кану-каяка ни (ДОКУМЕНТИ)

Заявиха 55 рефери за държано първенство

Сигнал до Софийската градска прокуратура е постъпил във връзка с нелицензирани съдии в родния кану-каяк.

От утре до неделя Пловдив ще е домакин на държавен индивидуален шампионат в Пловдив, за който са заявени 55 съдии.

В сигнала на Огняна Душева - бронзов медалист от игрите в Сеул през 1988 г., който е изпратен и до министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, се казва: "Федерацията по кану-каяк провежда всички състезания от държавния спортен календар без лицензирана съдийска комисия. Тази порочна практика е многогодишна и е в разрез с изискванията и правилата за провеждане на състезания.

Реално всички резултати (републикански и национални първенства, национални селекции за международни състезания вкл. световни и европейски първенства, олимпийски и европейски игри) са невалидни, тъй като са проведени от съдии и състезателни комитети без лицензи. Въз основа на тези невалидни резултати, състезатели и отбори са били финансирани неправомерно."

"55 съдии... То няма толкова състезатели при мъжете и жените. И на олимпийски игри в кану-каяка няма 55 съдии.

Искаме имената на всички 55 съдии, регистрационен номер от лицензите им и дата на провеждане на курса за съдии - къде и кога! И кои от тях е одобрило министерството, за да им отпусне финансови средства от 15 951 лв. за 3 дни състезание!", заяви за bTV самата Душева.

Само преди дни Йоана Георгиева осигури на България първа олимпийска квота в кану-каяка за Игрите в Париж.

Квотата на Георгиева е на едноместен каяк 500 м и стана факт, тъй като нашето момиче зае второ място във финал "В" по време на световното в Дуисбург преди две седмици. "Поздравявам я за спечелената квота и й пожелавам успех. Тя върна българският женски каяк отново в олимпийските води!", допълни Огняна.

Може да гледате пълен запис на "Мача на надеждата", който събра над 20 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски" - ТУК.