на живо

Скандал: "Арена Бургас" е негодна, сравниха я с декор

Може да приема само спортна гимнастика, показва тревожен одит на ММС

Скандал около "Арена Бургас"! Новата зала е негодна за домакинства на състезания в повечето спортове, показва тревожен одит, възложен от Министерството на младежта и спорта (ММС).

Към момента съоръжението може да приема безпроблемно единствено спортна гимнастика. Целта на ММС била да установи какво оборудване е доставено и дали то е годно за провеждане на тренировки и състезания.

Това стана ясно от отговор на ММС до народния представител от "Продължаваме промяната" Антоанета Цонева.

"Залата в Бургас се оказва един декор. Освен че беше построена след години на забавяне и непрекъснато увеличаващи се милиони левове, сега излиза наяве, че оборудването за основната дейност - спортни прояви, е или неподходящо, или дори неясно в какво състояние, защото стои запечатано в сандъци и кашони.", заяви Цонева.

"Арена Бургас" беше открита през месец май след 5-годишно закъснение. Строежът ѝ стартира през 2014 г. и трябваше да бъде завършен през 2018 г. Така цената му нарасна от 38.4 до 63.8 млн. лв.

Откриването беше с мач на баскетболния Черноморец, като се използваха кошове от зала "Бойчо Брънзов". Според официалната версия - за късмет.

Снимка: Lap.bg

Одитът от ММС обаче показва, че залата не може да приема състезания нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма. Отчита се, че изготвените при поръчката технически спецификации са непълни или неточни, поради което част от доставеното оборудване не може да се използва за международни състезания.

"Констатирани са пропуски в сключения договор относно неговия обхват и критерии за избор на спортно оборудване. Пропуските оказват негативно влияние върху резултатите от изпълнението на договора за доставка на спортно оборудване.", се казва в одита на ММС.

Договорът за доставка на оборудване е изпълнен по документи, а оборудването е прието без забележки. Одитният екип обаче е установил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена формално. Няма разопаковане, преглед и първи монтаж и така не е спазено условието за окончателно плащане. Въпреки това според доклада към 15 юни 2023 г. цялата договорена сума е изплатена на изпълнителя.

В одита се посочва конкретно, че за волейбол настилката не позволява провеждане на мачове на европейско и световно ниво, а самата зала не позволява изобщо никакви волейболни срещи, защото бетонът не е разпробит, не са монтирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика настилката липсва, което означава, че няма писта нито за тренировки, нито за състезания. Оборудването за електронно измерване на резултатите, което само по себе си струваше смущаващо много, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване.

За баскетбол кошовете също не отговарят на изискванията.

В одита се казва още, че подът на залата е неравен, поради което монтирането на оборудване може да доведе до неговото дефектиране. Затова е необходимо да се предприемат действия за изравняването му.

Не закъсня реакцията на кмета на Бургас Димитър Николов. Градоначалникът написа в социалните мрежи, че се надява държавното дружество “Академика” към министерството, което управлява залата и е възложител на обществените поръчки за строителството и оборудването ѝ, да се погрижи за отстраняване на нередностите в най-кратък срок.

"Аз и моят екип сме си свършили работата по отношение на общинския плувен комплекс “Арена ОЗК” Бургас, който сме изграждали, поръчвали оборудване и там вече се провеждат десетки международни първенства!", допълни Николов, който положи първата копка на залата преди 9 години заедно с легендата Сергей Бубка.