на живо

Скандал: Наши спортисти на игрите на Путин, спират им заплатите

България е единствена от ЕС с участници в Казан, родна самбистка спечелила медал

 

Скандал разтресе българския спорт. Трима наши самбисти участваха на игрите на BRICS в Казан в противоречие с държавната политика спрямо Русия. Заплатите им вече да спрени, а спортното министерство може да наложи и допълнителни санкции на федерацията по самбо.

България е единствената страна от Европейския съюз, която има представители на спортния форум. Сред участниците е и рускиня с френски паспорт.

Игрите бяха организирани като отговор на ограниченията срещу Русия за олимпийските игри в Париж това лято. Атлетите от страната могат да участват във френската столица под неутрален флаг и без химн, както и ако никога не са подкрепяли военните действия в Украйна.

Целият ЕС бойкотира състезанията в Казан, наречени Путинова олимпиада. Въпреки това някои от страните от съюза бяха записани като участници. Броят на заявките им обаче е нула.

За Русия пътуват Ангел Ангелов (36 години), Ива Иванова (21) и Таня Радулова (20). Първият е прекратил състезателната си кариера, а Иванова и Радулова са действащи националки. Радулова дори печели бронз в своята категория.

От централата твърдят, че тримата са действали самоволно. В същото време обаче треньорът на Радулова - Николай Матев от клуб Чавдар-Троян, благодари на федерацията, лично на треньора на националния отбор Васил Соколов и на президента Росен Димитров за "гласуваното доверие на нашето момиче, давайки му възможност за изява в този спортен форум."

Самбото е създаден в СССР боен спорт. Името е образувано от "самооборона без оружия" (самоотбрана без оръжия). Спортът няколко пъти кандидатства безуспешно за попадане в олимпийската програма.