на живо

Скандал по руски: "Всяко лайно на леда ли следите?"

Фигуристка и треньорка се "захапаха"

Русия винаги е била сред големите сили във фигурното пързаляне. А логиката е, че колкото големи са успехите, толкова ужасни са и скандалите. 

Тежки обиди чу по свой адрес 21-годишната Мария Талалайкина и то от легендарната треньорка Татяна Тарасова, която е в основата на световните и олимпийски успехи на повечето руски фигуристи, в това число Алексей Ягудин, Ирина Родина и Александър Зайцев, Оксана Гришук и Евгени Платов.

Преди дни Талалайкина, която е бронзова медалистка от Купа Русия през 2020 г., обяви края на кариерата си. 

Тарасова реагира в типичния си стил: "Вие всяко лайно на леда ли следите? Не съм я запомнила като фигуристка, която може да защити честта на Русия!"

Талалайкина се пързаля за Италия в периода декември 2021 - октомври 2022 г., но без особени успехи. След това се завърна в руския тим под ръководството на Евгени Рукавицин.

Мария явно е преглътнала грозните думи. "Наслаждавала съм се на всяка тренировка и се състезавах за собствено удоволствие. Много хора ми казваха, че няма да успея и не мога. Но аз просто правех това, което ми доставя удоволствие!", заяви вече бившата фигуристка. 

Това не е първи сблъсък между Тарасова и Талалайкина. През 2023 г. треньорката намекна, че Мария е твърде дебела за този спорт. "Не искам да обидя никого. Но... е необходимо да се извърши контролно претегляне преди да излезете на леда пред 5000 зрители", подметна тогава Тарасова, която е Заслужил треньор на СССР, а от 2008 г. е част от Залата на славата на фигурното пързаляне.