на живо

След ампутациите: Роман Костомаров пребори депресията

Руснакът продължава да се възстановява от мъките, през които премина

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне при танцовите двойки от Торино 2006 Роман Костомаров продължава да се възстановява от мъките, през които премина в последните няколко месеца.

Руснакът е с променливо настроение, но вече не се намира в депресия, съобщава източник на агенция „ТАСС“. Фигуристът е в болница от началото на януари, като се споменава още, че тече етап на заздравяване на краката му, които бяха ампутирани.

"Подготовката за протезиране е в ход, вече са извършени операции на краката, тече етап на заздравяване. Що се отнася до ръцете, предстоят още редица подготвителни процедури и последващо заздравяване. Нормално е да има промени в настроението му, все пак той е в болницата от повече от четири месеца, но няма депресия, всичко е наред", гласи източникът.

Той бе приет в лечебно заведение на 10 януари с пневмония. Впоследствие Роман претърпя ампутация на стъпалата на краката и на пръстите на едната ръка. На 20 февруари стана известно, че той има спазъм на мозъчните съдове, но лекарите бързо се справиха със ситуацията.

По-рано този месец Костомаров направи първо изявление в Instagram, където благодари на всички, които са го спасили от смъртта.

Костомаров спечели златен медал заедно с Татяна Навка при танцовите двойки на зимните олимпийски игри в Торино 2002. Двамата са още двукратни световни и трикратни европейски шампиони по фигурно пързаляне, както и победители във финала на сериите Гран при.

След това Костомаров и Навка прекратиха кариерата си и оттогава Роман участва в различни ледени шоута. От 2007 г., след развода с фигуристката Юлия Лаутова, той започна да живее с друга фигуристка - Оксана Домнина, която също участва в танци на лед и взе злато на олимпиадата във Ванкувър през 2010 г. Двамата се ожениха през 2011 г. Имат син - Иля.