на живо

След българския фурор на европейското по плуване (ВИДЕО)

Шампионът Епитропов и петата на Стария континент Николова отново у дома

След българския фурор на европейското по плуване (ВИДЕО)
 

Фурор за България на европейското първенство по плуване за мъже и жени в Белград. Страната ни спечели златен медал благодарение на Любомир Епитропов в дисциплината 200 м бруст.

На еврошампионата България имаше общо 10 полуфинала и 4 финала в отделните дисциплини, а първото в историята на мъжкото ни плуване злато в голям басейн осигури Епитропов.

"Доста съм радостен, че донесох този златен медал за България, защото отборът го заслужава. Надявам се това да е едно ново начало за българското плуване.", сподели шампионът при завръщането си на родна земя.

Снимка: Lap.bg

На 7 стотни от отличията остана Тея Николова, която завърши пета на 50 м бруст.

"Това е допълнителна мотивация. Мотивира ме да тренирам още по-силно от всякога. И се надявам тези 7 стотни следващият път да са в моя полза. Колко са 7 стотни? 7 стотни са по-малко от едно мигване. Това е нищожно, дори не е пипането, не е финалът, не е стартът. То е късмет.", каза Николова.

От 2017 г. досега България има 12 медала на световни и европейски първенства за юноши, девойки, мъже и жени. На олимпийските игри в Токио Йосиф Миладинов се класира за големия финал на една от най-оспорваните дисциплини в спорта: 100 м бътерфлай.

Успехите на плувците ни увеличават броя на трениращите този спорт у нас. От близо 3000 през 2017-а, сега те са 4400.

"Това е нещо, което от федерацията от години имахме като идея - да популяризираме плуването. Малките деца и техните родители се запалват и се надяваме един ден новозаписаните да бъдат посрещнати от вас тук.", заяви треньорът Кристиян Минковски.

В националния отбор по плуване си поставят нова амбициозна цел: медал на голямо първенство на мъжката ни щафета.

За олимпийските игри в Париж България има 5 спечелени квоти в плуването.