на живо

СПЕЦИАЛНО: Българин е световен шампион в ледени води (ВИДЕО)

Радостин Кръстев триумфира на 500 м с нов рекорд на планетата

Страхотни новини за България и за българския спорт още в първите дни на новата година! Наше момче триумфира със световната титла по плуване в ледени води! Но той не се казва Петър Стойчев, а Радостин Кръстев!

На първенството във френския град Самоа сюр Сен, възпитаникът на школата на Сандански стана световен шампион в дисциплината 500 метра свободен стил. Българинът даде време, което досега никой друг плувец преди него не беше постигал в предишните четири издания на първенствата на планетата в ледени води – 5 минути и 36 секунди. Това е нов световен рекорд!

Той записа най-големия успех в кариерата си пред погледа на своя личен треньор Антон Спиров, на 11-кратния носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев и на брат си Михаил.

"Едно много професионално плуване, с доста добре разпределена тактическа скорост. Радостин тръгна изключително бързо заедно с останалите конкуренти, но успя да съхрани скоростта си и да победи с нов световен рекорд. Това е нещо изумително, защото той е дебютант на световно първенство в ледени води“, сподели специално за bTV Петър Стойчев.

На световното първенство по ледени води в Самоа сюр Сен участват повече от 500 плувци от над 70 държави от всички краища на земното кълбо.

Радостин Кръстев има на разположение 24 часа да събере сили и да опита да дублира успеха си и в кралската дисциплина – 1000 метра, която имаме всички основания да наричаме "българска".

Именно на 1000 метра свободен стил Петър Стойчев е трикратен световен шампион, като и в двата случая печели титлите с поправки на световния рекорд.

През 2017 г., в германския град Бургхаузен, Стойчев покори дисциплината за 12 минути и 15 секунди. През 2018 г., при първото в историята провеждане на световното първенство в ледени води в Антарктида, легендата триумфира ва 11 минути и 8 секунди. През 2019 г. пък, в езерото в Мурманск, той отвя конкуренцията с време от 12 минути и 10 секунди, при температура на водата под 0 градуса.

Филма на Иван Боянов за bTV Репортерите "Кралят отвъд нулата", посветен на историческата защита на световната титла в ледени води на легендарния плувец-маратонец в далечен Мурманск, можете да си припомните тук: