на живо

Спряха правата на Антъни Иванов, аут е от Париж 2024

Най-добрият български плувец пропуснал 3 допинг теста

Спряха правата на Антъни Иванов, аут е от Париж 2024

Спряха състезателните права на най-добрия български плувец - Антъни Иванов! Той е с наложено 2-годишно наказание от Световната антидопингова агенция (WADA), което означава, че ще пропусне олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Причината: Иванов не се е явил на 3 допинг теста от началото на годината.

Плувецът отказа коментар пред bTV, но адвокатът му Георги Градев потвърди за санкцията. Случаят ще бъде отнесен до Спортния арбитражен съд в Лозана (Швейцария). От екипа на Иванов няма да говорят по темата до предварителното изслушване.

Снимка: Lap.bg

Правата на Иванов бяха спрени и по-рано тази година, но последва възстановяване. Самият плувец разкритикува системата за извън състезателни допинг проверки. Рекордьорът ни на 200 м бътерфлай, който учи и тренира в САЩ, изрази възмущението си от честите проверки, пречещи на личния живот на спортистите. Тогава, в дълга публикация в социалната мрежа "Инстаграм", Иванов загатна за отказване от спорта.

"Пиша това, защото ми писна от всичко, което се случва зад кулисите около професионалните спортисти. Проверяват ме извън посоченото време за тестване, което е между 5 до 6 ч. сутринта. В басейна съм и по някакво чудо излязох и си проверих телефона. Ако не го направя, ме обвиняват, че се крия. Какви са тези правила? Наказват спортистите, че не са на разположение за тестване 24/7. Това важи само за някои от тях, други имат COVID през 95% от годината и не могат да се тестват 4 седмици, правейки бог знае какво. Честен и чист спорт не съществува, а тестовете за допинг са пълен майтап"

"Става нелепо. Не разбирам как трябва да си на разположение, домът ти трябва да е на разположение, личният ти живот трябва да е на разположение 24/7, защото си добър спортист. Трябва да допускаш хора в къщата си по всяко време на деня без предупреждение. Това трябва да се промени. Отблъскват ме от нещо, което обичам, и това ме боли много.", написа Иванов на 4 октомври.