на живо

Сравняваха го с Валентино Роси, но си отиде като развалина

Тъжната история на мотоциклетиста Антъни Гобърт

"Сърцето ми е разбито. Пиша това, защото първородният ми син - Антъни, си отиде тази вечер...". Така Сюзън Гобърт съобщи за смъртта на бившия участник в Супербайк и MotoGP Антъни Гобърт, напуснал този свят едва на 48.

Преди дни брат му Аарън обяви, че Антъни е поставен под палиативни грижи и животът му е в опасност след кратко боледуване.

Австралиецът вероятно не е известен сред по-младите почитатели на мотоциклетизма, но той имаше брилянтна кариера между 1994 и 2000 г. Спечели 8 Супербайк надпревари, стигна до подиума 16 пъти и завърши четвърти в Световния шампионат през 1995 г., нареждайки се зад Карл Фогарти, Трой Корсър и Аарън Слайт.

Гобърт стана част от Световния шампионат по мотоциклетизъм при 500-кубиковите през 1997 г., подписвайки със Сузуки. Той обаче беше уволнен заради употреба на забранени вещества (вероятно марихуана) още същия сезон. Седмото място в Австрия остана най-предното му класиране.

Завърна се през 1999 г., благодарение на MZ Weber, но отново беше отстранен, този път по дисциплинарни причини.

Гобърт беше смятан за уникален талант, чието бъдеще е световният връх. В това вярваха специалистите и всички от обкръжението му. Тери Ванс - 14-кратен шампион на САЩ в драгрейсинга, е сред помогналите най-много за развитието на Антъни.

"Не се шегувам - когато видях как кара, го сравних с Валентино Роси. Той беше дяволски добър.", коментира Ванс, работил още с имена като Еди Лоусън, Трой Бейлис и Бен Бостром.

"Гобърт? Веднъж купонясвахме заедно в Рио де Жанейро. Беше ми тежко, защото трудно му насмогнах.", заяви с усмивка самият Роси - 9-кратен световен шампион в мотоциклетизма.

Постепенно феновете изгубиха следите на Гобърт. Той привлече общественото внимание в началото на века, когато стана ясно, че има проблеми с алкохола и наркотиците заради загубата на дългогодишната си приятелка Суни Диксън, която загина в автомобилна катастрофа.

През 2006 г. Гобърт отиде на съд, след като беше хванат с изтекла шофьорска книжка. По време на процеса, той разкри, че е пристрастен към хероина.

През май 2008 г. Гобърт попадна в новините за кражба на малка сума от пенсионер. Беше признат за виновен.

Стигаме до юни 2019 г., когато 44-годишният Гобърт се сби в бар и беше преследван до дома си, преди да бъде пребит брутално с бухалки.

В началото на тази година брат му Аарън обяви, че го е намерил на улицата, където Антъни живеел като клошар. С тяло-развалина, по което личат белезите на живота му. А можеше да бъде по-велик от Доктора...