на живо

Сребро за България на световното по акватлон (U19)

Страхотно представяне на Александър Божилов в Словакия

Сребро за България на световното първенство по акватлон в Шаморин (Словакия) при юношите до 19 години! Спечели го един от най-талантливите ни триатлонисти - Александър Божилов.

17-годишният Божилов преодоля трасето от 1 км плуване и 5 км бягане за 30:34 минути, като отстъпи единствено на унгареца Мартон Кропко, който финишира за 29:13 минути.

С резултата си българският талант завърши 15-и в общото класиране при мъжете, което също е безпрецедентно постижение в историята на българския триатлон. Шампион пък стана друг унгарец Марк Девай с 28:54 минути.

"Постиженията, които Александър направи този сезон, са изключително ценни и вдъхновяващи за всички деца и подрастващи, които практикуват нашия спорт, а световната му вицешампионска титла е поредното доказателство за добрия синхрон между специалистите и атлетите в националния отбор по триатлон на БАТ.", заяви председателят на родната асоциация по триатлон - Марио Илиев.

"Ръководството на федерацията ще продължава да насочва всичките си усилия, за да подсигурим качествена и все по-специализирана спортна подготовка, както и възможности за изява за своите таланти. Нашата най-голяма цел е да видим българин на олимпийския старт по триатлон и вярвам, че с общи усилия вървим уверено по този път.", коментира още Илиев.