на живо

Стойчев: Гибралтар беше лесен. Най-трудното предстои (ВИДЕО)

"За тези преплувания няма час и дата. Отиваш и чакаш", заяви той в предаването "Тази събота и неделя"

Стойчев: Гибралтар беше лесен. Най-трудното предстои (ВИДЕО)

Преплуването на протока Гибралтар е едно от най-лесните от Океанската седморка, а за Петър Стойчев тепърва предстоят по-трудните предизвикателства. 

Той успя да премине разстоянието между Европа и Африка на 16 април с време 3 часа и 36 минути.

"Гибралтар е един от най-кратките и най-лесният проток за преплуване. Дистанцията е около 10 морски мили. Ние преплувахме 16,4 км поради теченията. Самото плуване не беше толкова трудно. Бяхме група от 4 плувци. По правилата нямаме право да се състезаваме - стартираме заедно, плуваме заедно и финишираме заедно, заради мерки за безопасност. За тези преплувания няма час, ден и дата, в които да плуваш. Отиваш на определеното място и чакаш организаторите да дадат знак, че времето е подходящо и атаката може да се направи.", разказа той в предаването "Тази събота и неделя".

Това е трети успешен маратон за Стойчев от седемте най-трудни в света.

"От тук нататък следва по-трудното. Успях да направя три маратона - Ла Манша (2007) , Кук (2024) и Гибралтар (2024). Четирите, които остават, може би са най-трудните. До седмица отиваме в Хавай, където смятаме да атакуваме най-дългия маратон на протока Молокай с 42 км дължина. Неприятното там е, че половината от самото преплуване се извършва през нощта. До момента най-бързото преплуване е малко над 12 часа. Очакваме плуване 14-15 часа по средата на Тихия океан. След като преплувах Гибралтар, всеки ден тренирах в океана с останалите плувци. Фактът, че предстои такова дълго плуване означава, че формата трябва да бъде на високо ниво", заяви той.

Плувните маратони изискват специална подготовка и нагласа. Не само заради дължината на дистанцията, а и заради неочаквани срещи с... медузи.

"На всеки 15-20 минути плувците приемат енергийни напитки от лодката, която го съпътства. Количеството е около литър на час, което компенсира загубеното тегло. Някой плувци ползват и твърда храна. На такива дълги плувания са и медузите. 2004 г. имах среща с една такава в Китайско море. Но това е част от играта. Плувецът трябва да бъде подготвен.", разказва Стойчев.

Той не крие радостта си, че успехите му го превръщат във вдъхновение за млади плувци.

"Радвам се, че това, което правя, е вдъхновение за млади плувци. Вярвам, че ще възбудим интереса. Тези плувания за възможни за всеки плувец, който вярва в себе си, тренира ежедневно и се опитва да направи нещо различно от всички останали"