на живо

Стойка Кръстева: Имам два медала - златен и безценен!

Олимпийската шампионка пред bTV, точно година след триумфа

Ако последните 12 месеца бяха книга, то за Стойка Кръстева те със сигурност могат да бъдат описани с една дума: щастие. Освен олимпийския си триумф в Токио – боксьорката има още един повод за усмивки – раждането на своята дъщеря Цветелина.

Точно преди година, на 7 август 2021-а, Кръстева се качи на боксовия Олимп. Тя се превърна в първата българка, сторила това. Успехът над Бусе Чакъроглу от Турция на финала я изравни с легенди в този спорт като Георги Костадинов, Петър Лесов, Ивайло Маринов и Даниел Петров, които също знаят каква е емоцията да имаш златен олимпийски медал.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Днес, 12 месеца, по-късно, Стойка признава, че чувствата в нея бушуват в секундата, в която отново си спомни за Токио.

"Емоцията си е още в мен. След удрянето на последния гонг – даже настръхвам, като се сетя, първата мисъл, която ми мина през съзнанието, беше: "Да, направихме го! България е над всичко! Заедно с треньора ми – Борислав Георгиев, разделяме еуфорията на две: всичко, случващо се там, и всичко, случващо се в България. Защото тогава разбрахме наистина какво сме направили за България. Допреди това – разбрахме какво сме направили за нас.", връща се назад Стойка с умиление.

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Само 2 месеца след като изкачва олимпийския връх – Кръстева научава, че ще става майка.

"Не можех да сваля усмивката си от лицето. Ей-така, безпричинно. Това е пълното щастие. Няма какво повече да искам от живота. Това беше зрънцето, което липсваше в моята идилия, в моя живот и то се появи."

Снимка: bTV

Когато Стойка съобщава на съпруга си, че ще стават родители, Борил признава, че първоначално не разбрал новината.

"Бях на състезание в Плевен като треньор. Тогава разбрах. Вечерта се върнах до София, за да съобщя на съпруга си - Борил. Идвайки си в 11 вечерта, му бутам едно пакетче с подаръчета от сестра му. И вътре съм оставила теста. Стига до теста и ме пита: "Какво е това?" И аз: "Как какво е това? Това е нещото, което сме чакали цял живот.", коментира Стойка.

"Видях една пластмаса и не знаех какъв тест е, защото си мислех, че това е антигенен тест, но се оказа, че не е. Като разбрах вече какво е, се разплаках. И тя видя, че съм много щастлив, че разбрахме, че ще имаме бебе.", допълва съпругът на шампионката.

През юли на бял свят се появява дъщеря им – Цветелина. В деня на раждането Стойка Кръстева споделя, че дори… е шофирала сама към болницата.

"На обяд си отидох с колата до болницата. Паркирах там, а мъжът ми я прибра следобед. Когато се роди Цвети, това е един запомнящ се за мен силен и емоционален момент. Когато изплака, това няма как да го забравя и да го сравня с нищо друго. Просто нещата не са сравними по никакъв начин."

Бащата на малката Цвети – Борил, е не на седмото, а дори на осмото небе след раждането на своята дъщеря.

"Тя отиде направо на преглед в болницата и се оказа, че вечерта, към 10. Аз ѝ звъннах, не ми вдигна. Викам си: "А, нещо интересно става?“ и след половин час ми каза: "Станал си баща!". Аз на осмото небе кацнах. Не на седмото, на осмото. Имаше мъжки сълзи, това е нормално. Надявам се още деца да имаме, само да сме здрави."

Връщайки се назад към последните си 12 месеца, Стойка Кръстева е категорична – златният медал е изпълнил професионалната ѝ мечта, а раждането на Цветелина – сърцето ѝ.

Цялото интервю с олимпийската шампионка - вижте във видеото!