на живо

Студент по право е най-бързият спринтьор в Европа

Самуеле Чекарели детронира олимпийски шампион на 100 метра Марсел Джейкъбс

Самуеле Чекарели изживя своя звезден миг и спечели европейската титла на 60 метра в зала на шампионата по лека атлетика в Истанбул.

23-годишният студент от право детронира свали от континенталния връх своя сънародник и олимпийски шампион на 100 метра Марсел Джейкъбс.

Победителят, който в полуфиналите бяга 6.47 секунди, спечели финала с 6.48 секунди. Джейкъбс, който се хвана за крака след финала, остана втори с 6.50 секунди и не успя да защити златото си от Торун 2021.

Това беше втора победа на Чекарели над Джейкъбс на 60 метра през този сезон - по-рано през годината той го изпревари и на националния шампионат на Италия в Анкона.

Предстои да разберем дали Самуеле ще пренесе страхотната си форма и на открито, където личният му рекорд на 100 метра е едва 10.45.

На почетната стълбичка се качи и шведът Хенрик Ларсон, който постави национален рекорд от 6.53 сек.

По-рано днес Атлет №1 на България за 2022 г. Пламена Миткова се представи под възможностите си и не премина квалификациите в скока на дължина. Така единственият български атлет от 5-членния ни отбор, който достигна до финал е 18-годишният дебютант Божидар Саръбоюков в скока на дължина. Неговата битка с останалите седем атлети започва в неделя от 9:12 ч. българско време.