на живо

Тича боса от нейното село до града, учител я преби, но стига до върха

Невероятната история на кенийката Фейт Кипиегон

 
Преди малко повече от месец, когато счупи третия световен рекорд в третата дисциплина и всичко това в рамките на само 50 дни, Фейт Кипиегон каза невярващо: "Не знам как се справям с всичко това, но просто ми се получава".
 
Тя продължи с чудесата и на световното първенство в Будапеща и няма съмнение, че 29-годишната кенийка е най-голямата звезда на пистата това лято.
 
Всичко, което Фейт направи от 2 юни до 26 август, т.е. само за 86 дни, ще бъде записано в историята на Царицата.
 
На 2 юни във Флоренция тя стана първата жена в историята, която слезе под 3:50 (3:49.11) в основната си дисциплина - 1500 метра, в която отдавна е най-великата за всички времена. Това беше само прелюдия към невероятната история, която последва седмица по-късно в Париж.
След повече от осем години тя реши да се пробва на 5000 метра, за да види има ли смисъл да се отдаде по-сериозно на тази дисциплина след олимпийските игри. Как свърши този тест? Нов световен рекорд!
В компанията на предишната №1 Летесенбет Гидей тя избяга разстоянието за нереалните 14:05.20. Историята не свърши дотук - в Монако на 21 юли Кипиегон направи най-добрия резултат в историята в състезанието на една миля. Вярно е, че не е олимпийска дисциплина, но тези състезания имат дълга традиция и с 4:07.64 кенийката подобри предишното върхово постижение с почти пет секунди!
 
Така мотивирана и уверена в себе си, Фейт пристига в Будапеща и пренаписа историята. Първо, тя спечели третата си титла на 1500 метра, което никоя жена не е успявала досега.
 
Това е нейният пети пореден медал в тази дисциплина, което, както се досещате, никой друг не е правил.
 
Черешката на тортата дойде в събота вечерта, когато тя ликува на 5000 метра (14:53.88) и стана първата лекоатлетка с трофей в тези две дисциплини на едно и също световно. При мъжете това успя да направи само Бърнард Лагат в Осака през 2007 г.