на живо

Титла №28 за Канада в хокея

Латвия с исторически бронз

Reuters

Канада стигна до 28-ата си световна титла по хокей на лед. "Кленовите листа" удариха Германия с 5:2 във финала в Тампере. Така северноамериканците вече са рекордьори, след като минаха с една Русия.

Снимка: Reuters

Германците, които бяха на първи финал от 1930 г. насам бяха равностойни до третата част, като преди нея резултатът бе 2:2. В нея Самуел Блей, Тайлър Тофоли и Скот Лоутън донесоха успеха на канадците.

За Бундестима това е първи медал от 1953 г. насам, докато тимът на Андре Турини приключва с отличие на четвърто поредно световно първенство (две златни и две сребърни).

Снимка: Reuters

Финалът беше специален за 18-годишният канадец Адам Фантили, който стана едва вторият хокеист от родината си и 11-и играч в историята, който в рамките на една година печели световните първенства при младежите и мъжете.

Снимка: Reuters

Исторически успех записа и съставът на съдомакина на световното - Латвия. Балтийците надвиха с 4:3 САЩ след продължение, като така за първи път взеха медали от световно първенство.

За пети път в историята за най-полезен играч беше определен вратар. Това е латвиецът Артурс Шиловс. Маккензи Уигър от Канада е №1 при защитниците, а Джон Петерка от Германия стана най-добър нападател.

Роко Грималди от САЩ стана голмайстор на първенството със 7 гола и 7 асистенции или 14 точки. С 12 остана чехът Доминик Кубалик, а с 11 трети стана Петерка.