на живо

Топ 7 на най-странните автомобилни състезания в света

California Melee се провежда със спирки в пивоварни

Стане ли дума за автомобили и автомобилни състезания, най-вероятно тези, за които веднага се досещате, са Формула 1, Индикар или рали Дакар. Но знаете ли, че по света има и автомобилни състезания, които са супер забавни, нестандартни и които са създадени като алтернативна версия на популярните автомобилни състезания от високия клас?

Седем от най-странните и нестандартни състезания с автомобили в света

Carpocalypse - състезание с линейки

За Carpocalypse се твърди, че е вдъхновено от видеоиграта “Test Drive: Eve of Destruction“. Дали това е вярно или не, не можем да потвърдим или отречем. Можем обаче да кажем със сигурност, че това е едно наистина нестандартно и много необичайно състезание, при което линейки се състезават, теглейки след себе си автомобили. Състезанието се провежда на писта, а ако се питате защо линейките се състезават помежду си, докато теглят коли, ами отговорът е “Защото могат и е супер забавно”.

California Melee

California Melee е алтернативна версия на популярното автомобилно състезание California Mille, в което състезателите преминават през цяла Калифорния и спират в луксозни винарни и скъпи курортни комплекси. За разлика от луксозната версия, California Melee е тридневно пътешествие по пътищата на Калифорния, в което състезателите изминават 1000 мили, а спирките им не са в скъпи хотели, а в пивоварни и мотели. В California Melee всеки, който има автомобил с година на производство преди 1975 година, може да вземе участие и да се похвали, че е обиколил калифорнийските пивоварни.

24-те часа на LeMons

Предполагаме сте чували за легендарното състезание за спортни автомобили 24-те часа на Льо Ман. Е, 24-те часа на LeMons е неговата много забавна и пародийна версия. Състезанието е за издръжливост и в него могат да участват само автомобили, които струват не повече от 500 долара (плюс авточастите онлайн). В случай, че на някой от състезателите автомобилите им надхвърлят тази сума, то те дължат неустойка на организаторите.

Монголско рали

Организаторите определят монголското рали като “най-голямото приключение в света”. И може би са прави, тъй като това е състезание, в което участниците трябва да изминат 10 000 мили от Хайд Парк до Улан Батор с автомобили, двигателите на които не надвишават 1200 сс.

Gumball 3000

Gumball 3000 е рали за луксозни автомобили, което се провежда всяка година между различни места по света от 1999 година насам. А ако се питате колко различни са местата, през които преминава състезанието ще ви кажем, че Гъмбол през 2010 година започна в Лондон, премина през Амстердам, Стокхолм, Бостън, Квебек, Торонто и приключи в Ню Йорк. Gumball 3000 не е може да се нарече евтино състезание, но ако имате луксозен автомобил, желание да се включите и възможност да заплатите таксата за участие в размер на 30 000 британски лири, тръпката наистина си струва.

Рали Плимут - Дакар Челъндж

Ралито се появява в отговор на популярното рали Париж - Дакар. За разлика от популярния си събрат, участие в рали Плимут - Дакар могат да вземат само автомобили на стойност 100 британски лири. По време на състезанието на пилотите не се оказва никаква подкрепа и те сами и без екип трябва да пресекат Сахара. Любопитното е, че след като стигнат до финала, автомобилите участвали в ралито могат да бъдат продадени на търгове, организирани от местни благотворителни организации.

Cocorico - “бавното състезание”

Това автомобилно състезание за съжаление вече не се провежда, но нямаше как да не го включим в класацията си, тъй като то е най-бавното състезание в света, провеждано някога. За последен път Cocorico се е провело през 1958 година, като участниците в него е трябвало да се състезават по една - единствена улица в Париж. Участникът, спечелил състезанието е изминал разстоянието за 5 часа, като е изминавал по едва 120 метра за час.