на живо

Традиционният маратон затваря центъра на София на 6 септември

Промени и в градския транспорт

 

На 6 септември 2024 г. за 10-ти път в София ще се проведе щафетният Екиден маратон! 

Надпреварата се превърна в традиционна в деня на Съединението, като този заявка за участие в нея са дали над 500 атлети и любители на бягането.

Маршрутът им преминава през ключови улици и кръстовища в центъра на столицата - между националния стадион "Васил Левски" и Националния дворец на културата. 

Снимка: Lap.bg

Това ще наложи и промени в движението, обявени от Столична община. 

Ето какви са те:

 

От 07:30 до 13:30 часа на 06.09.2024 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:
- Ул. „Ген. Гурко” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски”;
- Ул. „Любен Каравелов” между ул. „Ген. Паренсов” и ул. „Ген. Гурко”;
- Бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между бул. „Цар Освободител” и ул. „Проф. Фр. Нансен”;
- Бул. „Драган Цанков” между ул. „Митрополит Кирил Видински и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”;
- Южното пътно платно на бул. „България” между бул. „Черни връх” и бул. „Акад. Ив. Гешов”;
- Бул. „Черни връх” и ул. „Проф. Фр. Нансен” между бул. „Свети Наум” и бул. „Васил Левски”;
- Бул. „Пенчо Славейков” между бул. „България” и бул. „Витоша”;
- Тунела на НДК – участъкът, водещ към бул. „Черни връх” и бул. „България” (бившето трасе на трамвай № 6).

Снимка: Lap.bg

От 7:00 ч. до приключване на мероприятието се забранява паркирането на моста пред националния стадион "Васил Левски".

Промени настъпват и в градския транспорт от 4:30 ч. до 14:00 ч.:

Автобусите от линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”) ще се движат от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50,00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока пл. „Орлов мост“.

Автобусите от линия № 72:
- в посока ж.к. „Западен парк”: от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута;
- в посока "Плиска": от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, ул. „Шипка“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута.
Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50,00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

Автобусите от линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”) ще се движат от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11.

Снимка: Lap.bg

Автобусите от линии №№ 84, 184 и линия № X50 (в посока ул. „Ген. Гурко“) ще се движат от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си.
Автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока СУ „Св. Климент Охридски“ (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11), и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл. „Орлов мост“ (за автобусни линии №№ 9, 72, 75 и 213).

Автобусите от линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“) ще се движат от бул. “Свети Наум” наляво по бул. “Черни връх”, наляво по бул. “Джеймс Баучър”, надясно по ул. “Стоян Михайловски” и по маршрута до "Студентски град".
Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. “Джеймс Баучер” и на съществуващите автобусни спирки по бул. "Черни връх" за линия № Х9.

Снимка: Lap.bg

Автобусите от линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”) ще се движат от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „България” и по маршрута си, двупосочно.
Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. "Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев” (за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11).