на живо

Трансджендър в битка за медалите в Париж 2024

Италианската атлетка Валентина Петрило е баща на две деца

 

Италианката Валентина Петрило, родена като мъж, изживява своята мечта на параолимпийските игри в Париж. 50-годишнтата атлетка, която е баща на две деца, е едва вторият транссексуален спортист в 64-годишната история на форума.

Петрило има зрителни увреждания и се състезава в клас T12 на 400 м. Тя се класира за полуфинала на 400 м с време 58,35 секунди. Следващото й излизане на "Стад дьо Франс" ще бъде в понеделник вечерта.

"Атмосферата на стадиона е страхотна, това е просто сбъднат сън. Днес - 2 септември 2024 година, е историческа дата. От днес не искам да чувам нищо повече за дискриминация и предразсъдъци срещу транссексуални хора.

Много хора умират само защото са транс. Много хора биват убивани само защото са транс. Хора се самоубиват, защото са транс. Хора губят работата си или нямат право да се състезават в своя спорт. Но аз успях. Значи всеки може да успее. Мислех за Париж от деня, в който разбрах, че няма да стигна до Токио", заяви развълнуваната Валентина.

През 2017 г. звездата с увреждания шокира съпругата си - майка на двете им деца, с твърдението, че иска да стане трансджендър жена. В рамките на следващите две години се подлага на хормонална терапия.

Като мъж Петрило има 11 титли на Италия в пара атлетиката. Първите й международни отличия обаче дойдоха след преминаването й при жените.

През март 2023 г. международната федерация по лека атлетика зае твърда позиция по противоречивата тема. При жените нямат право да се състезават спортисти, преминали през мъжки пубертет. От МОК обаче отказват да приложат каквато и да е забрана и допуснаха Петрило.