на живо

Траур в биатлона: Развод и алкохол убиха шампионка

Анфиса Резцова почина в болница, без да дойде в съзнание

Сърдечен арест заради злоупотреба с алкохол е причината за смъртта на олимпийската шампионка по биатлон и ски бягане – рускинята Анфиса Резцова.

Легендата, която ще бъде погребана на 24 октомври в Москва, е била в депресия заради развод. Близки до нея разказват, че е започнала и да пие заради професионални неуспехи.

Преди дни трикратната олимпийска шампионка беше приета в болница в безсъзнание след употреба на сериозно количество алкохол и почина без да дойде в съзнание.

Резцова, отишла си от този свят на 58 години, е олимпийска шампионка с щафетата по ски бягане през 1988 година. През 1992 година тя печели олимпийско злато в спринта на 7.5 км в биатлона, а две години по-късно триумфира и със златен медал с щафетата по биатлон. Има и един сребърен олимпийски медал от ски бягането и бронзов в биатлона.

Рускинята също така е трикратен световен шампион и двукратен сребърен медалист от първенства по ски бягане, а в биатлона печели сребро от световното първенство през 1992 г. и два пъти е №1 в Световната купа.

Дъщерите й Дария Виролайнен и Кристина Резцова са биатлонисти.