на живо

Треньор насилвал олимпийски медалист цели 14 години

Германският състезател в скоковете на вода Ян Хемпел ще бъде обезщетен с 600 000 евро

Олимпийският медалист в скоковете на вода Ян Хемпел ще получи 600 000 хиляди евро обезщетение от германската федерация по плуване за това, че е бил малтретиран сексуално от своя треньор в продължение на 14 години. Неговият адвокат Томас Зумерер и централата обявиха споразумението, с което вероятно беше избегнато продължително съдебно дело.

През миналата година Ян Хемпел разкри в документален филм, излъчен от телевизия ARD, че е бил малтретиран от треньора Вернер Лангер между 1982-а и 1996 година. 52-годишният в момента бивш състезател заяви, че плувната федерация е била наясно с обвиненията от 1997 година, но не е направила нищо. Лангер се самоуби през 2001 година.

В рамките на споразумението Хемпел ще получи веднага 300 000 евро, а другата част от цялата сума - на месечни вноски за период от 10 години.

"Много съм щастлив, че успяхме да постигнем извънсъдебно решение, което съчетава правните и морални претенции. Един по-дълъг процес, вероятно в няколко съдилища, би навредил на моя клиент повече, отколкото да помогне", каза Томас Зумерер в изявление за агенция ДПА.

Вицепрезидентът на германската федерация по плуване Волфганг Рупипер коментира: "За централата е от изключително значение да гарантира безопасността на нашите членове и спортисти. Това решение отразява нашето морално задължение и дълбоко уважение към Ян Хемпел и всички засегнати."

Хемпел е сребърен медалист на 10-метрова кула от игрите в Атланта през 1996 година, а през 2000-а спечели и бронзов олимпийски медал. Той е притежател на 14 медала от световни и европейски първенства.