на живо

Турнирът "Златоперки" събра 600 деца от 37 клуба (ВИДЕО)

Организатор е плувната легенда Петър Стойчев

Турнирът "Златоперки" събра 600 деца от 37 клуба (ВИДЕО)
 

Близо 600 плувци от 37 клуба се впуснаха в шестото издание на турнира "Златоперки", посветен на Деня на детето.

Участниците са на възраст от 7 до 17 години, а организатор е единственият българин в Международната плувна зала на славата - Петър Стойчев.

"И преди имаше такива турнири, но те бяха повече регионални и, както споменах, имаше състезание, което се казваше "Златна рибка" и това беше завършекът на учебната година. Искаме да направим същото за всички тези млади, които подрастват и ще бъдат бъдещето на българското плуване.", заяви пред bTV легендата.

"Всяка година има повече участници и това е показателно, защото плуването като спорт се развива и се увеличава броят на децата, които се занимават."

"Петър Мицин е един диамант в българското плуване, защото буквално допреди година ние нямахме световен шампион при юношите. Световен шампион за младежи! Нещо, за което винаги съм си мечтал. И Мицин го направи. Така че той е една мотивация за всички тези подрастващи деца. Те му подражават, защото такъв плувец в юношеската възраст България не е имала."

"Вярвам, че на олимпийските игри ще направим много силно участие. Пожелавам успех и на Габриела Георгиева, също така и на Йосиф Миладинов, който е финалист от предходната Олимпиада. И на предстоящото европейско първенство след 17 дни в Белград. Това е последната възможност за квота за олимпийските игри."

Снимка: БТА

"Искам да пожелая на децата да имат мечти и тези мечти да бъдат свързани с това те да бъдат повече двигателно активни, защото това ще им донесе по-добро физическо развитие и ще им даде по-добра концентрация и целеустременост в живота."

"Всеки един родител трябва, според мен, да отделя време да води детето си на някакъв вид спорт, който е подходящ за родителя или за детето, защото не може да бъде оставено на произвола на съдбата. Защото спортът в ранна детска възраст изгражда качества, които са полезни за развитието на всяко едно дете.", коментира Стойчев - носител на Световната купа по плувен маратон в 11 поредни години (2001-2011).