на живо

Убиха сина на легендарен джудист навръх рождения ден на баща му (СНИМКИ)

Приживе, 25-годишното момче дарявало доброволно костен мозък за нуждаещи се

 

Поредна жестока трагедия разтърси израелския спорт и израелското общество. Войната между Израел и „Хамас“ отне без време още един човешки живот и почерни семейството на един от най-успешните спортисти и треньори в историята на Израел.

При сражение в Газа загина синът на легендарния джудист Орен Самаджа, съобщава сайтът sport5.co.il. Старши сержант от резерва на израелската армия Омер Самаджа е един от двамата израелски войници, убити в централната част на Ивицата Газа на 20 юни.

Омер намира смъртта си навръх 54-ия рожден ден на своя баща (Орен Самаджа е роден на 20.06.1970 г. – б.а.). Младият мъж остава завинаги на 25 години. Той е боец от батальон 9203, бригада Александрони.

„Почивай в мир, сине. Всички ще се върнат у дома. Амин“, написа потънал в скръб в своя Инстаграм профил почернения баща Орен Самаджа. Той е първият израелски спортист, който печели олимпийски медал в джудото – бронз в кат. до 71 кг от игрите в Барселона’92.

Орен е и първият израелец в историята, който извежда до олимпийско отличие и свой възпитаник – Ор Сасон, на когото той е треньор, стига до бронз в кат. +100 кг в Рио 2016.

Гибелта на Омер Самаджа на рождения ден на неговия баща бе отпразнувана от бойците в Газа като победа, а в някои социални мрежи, подкрепящи „Хамас“ дори честитиха рождения ден на разбития Орен Самаджа.

В същото време, Израел потъна в скръб.

„Сърцето ни е разбито. Скланяме глави пред паметта на сержант Омер Самаджа и скърбим заедно със семейството му“, гласи официалното съобщение от израелската федерация по джудо по адрес на загиналия без време Омер, който се записва в резерва с огромна гордост, за да защитава родината си след кървавите събития на 7 октомври миналата година.

„С голяма болка и съпричастност се обръщаме в този миг на скръб към семейство Самаджа. Орен загуби своя непрежалим син, който загина като герой в битка за честта на Израел. Той напуска този свят в момент, в който живота беше пред него“, се казва в официалния пост и на израелския олимпийски комитет.

„Орен, ти си страхотен спортист и треньор, и човек. Ти възпита и изгради цели поколения шампиони в израелската нация. Ти изгради съвършени личности, които да носят с гордост израелското знаме по целия свят. Ти винаги си бил пример за силата на човешкия дух. Нека споменът за скъпия и смел Омер никога не напуска нашите сърца. Олимпийското семейство на Израел е твое семейство и ние скърбим наравно с теб“, се казва още в съобщението.

Семейството на загиналия войник отдаде последна почит на военното гробище в Нетаня. На погребението присъстваха бащата Омер, майката Лиат, братът на Омер и сестра му, както и техен братовчед му, десетки войници, спортисти и колеги на легендарния джудист.