на живо

"В кръвта ѝ има такъв букет от допинг, че е страшно"

Камила Валиева не е вземала на своя глава лекарствата, твърди доктор

"В кръвта ѝ има такъв букет от допинг, че е страшно"

Излязоха нови подробности по делото на руската фигуристка Камила Валиева - експертизата е потвърдила три лекарства в допинг пробата ѝ. Известно е, че едно от тях има анаболен ефект, съобщава финландската телевизионна и радиокомпания Yle.

В разгара на зимната олимпиада в Пекин 2022 стана ясно, че 15-годишната по онова време Валиева е дала положителна проба за забраненото вещество триметазидин при състезателен контрол в Москва на 25 декември 2021 г.

Пробата на Валиева съдържа още хипоксен и L-карнитин.

От тях само триметазидин повдигна въпроси, тъй като е в списъка на лекарствата, забранени за спортисти.

Това е тройна комбинация от вещества, които дават анаболен ефект - две от които са законни и едно не.

Спортният лекар Валентин Беляевски отбелязва, че употребата на хипоксен и L-карнитин в спортната медицина е доста често срещана.

Целта е повишаване на издръжливостта, понижение на умората и повишаване на ефективността на приемане на кислорода от клетките.

Докторът по медицински науки Андрей Шестаков обаче каза, че не може случайно те да са попаднали в кръвта на фигуристката. Думите му са цитирани от Sport24.

Според Шестаков едва ли Валиева сама е приемала тези лекарства и нейните лекари и треньор не са знаели за тях.

"В кръвта ѝ има такъв букет от допинг, че е страшно. Като лекар бях шокиран, че момичето е натъпкано с толкова хапчета и стимуланти. Това е много опасно за организма. Информацията за анаболните стероиди изглежда ужасна. Явно е, че момичето не е приемало тези вещества само - водено е от някаква умна ръка", е мнението на Шестаков.

На 29 януари Камила беше дисквалифицирана за четири години, като периодът на отстраняването започва да тече от 25 декември 2021 г. Тя беше лишена от златото за победата в отборния турнир на олимпийските игри през 2022 г. като част от отбора на Русия, както и титлите на руски и европейски шампион.

След решението на съда Валиева беше принудена да прекъсне тренировките при Етери Тутберидзе.

Тя трябва да върне и повече от 7 милиона рубли, спечелени от наградни фондове.