на живо

"Ваш ред е да плувате в нашите лайна"

Французите готвят необичайни "подаръци" за Макрон преди олимпиадата

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща преди време да се изкъпе в река Сена за олимпийските игри и увери, че водите ще бъдат чисти за началото на форума в Париж, който се открива на 26 юли.

В Сена трябва да се проведат състезанията по свободно плуване и плувната част от триатлона. Чистота на реката зависи много от метеорологичните прогнози. Ако има бури и дъждове в предишните дни, състезанията могат да бъдат отложени или дори отменени.

Мерките, взети за почистването на Марн и Сена трябва да ги направят годни за къпане, а това не е възможно от 1970 година за Марн и от 1923 г. за реката във френската столица.

Интересна новина пристигна от Париж по-малко от 60 дни преди началото на олимпийските игри: парижаните са толкова недоволни от политиката на Еманюел Макрон, че са се обединили с цел... да напълнят с фекалии река Сена, за да "обогатят, така да се каже, обещаното плуване на президента си с впечатления."

Тревожната сирена на еколозите бавно надига глас през последните години, докато накрая техният вик беше чут от световните медии и френските власти. Въпреки че не сме сигурни за последното, въпреки милиарда и половина евро, похарчени за почистване на реката.

Неотдавнашен доклад от неправителствената организация Surfrider, която редовно изследва Сена за безопасност, беше разочароващ: концентрацията на бактерии, показващи фекално замърсяване, не е намаляла до приемливи нива.

Заплахата от инфекциозни заболявания за тези, които се осмеляват да се гмурнат в него, все още е висока.

Макрон, кметът на Париж Ан Идалго и шефът на МОК Томас Бах обявиха, че не вярват на никакви независими комисии и затова ще се уверят лично на 23 юни. Но французите - прости хора - решиха да засрамят самата Сена. Хаштагът #jechiedanslaseinele23juin, който може да се преведе като „Ще се облекча в Сена на 23 юни“, стана един от най-популярните през последните дни.