на живо

Великден с Ивет Горанова: Гладна за успехи

Олимпийската шампионка говори пред bTV за новата си треньорка, провала на европейското и защо й е жал за руските спортисти

Великден с Ивет Горанова: Гладна за успехи

Откриваме я на стадиона. Редува тренировките на "Васил Левски" с фитнес и отново на открито - в НСА.

Днес ще празнува рождения ден на баща си, а утре ще е с най-близките си в Долна Митрополия. От години не помни кога за последно е била у дома си за Великден. Празник е!

2023-а дойде с много промени за олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова. Националният ни отбор по карате е с нов треньор - Борислав Иванов, а самата Ивет работи с грандамата на сръбското карате Йована Прекович.

Иванов е най-успешният български състезател по олимпийско карате при мъжете. Той печели 4 бронзови медала от европейски първенства и един бронзов медал от световно при младежите. Последното състезание в кариерата му е СП 2016 в Линц.

От февруари Прекович също е и част от щаба на първия ни отбор. Сръбкинята също се прибира с титла от Токио - в дисциплината кумите до 61 кг.

Снимка: Lap.bg

"Тя е страхотна каратистка. Състезаваше се много умно и до края бе гладна за успехи. Това искам да взема от нея. Приятелки сме отдавна, понякога това ни пречи, но се опитваме да сложим граници. На 27 години реши, че е спечелила достатъчно - две световни титли, две европейски и разбира се, олимпийска. Почувства се задоволена. Просто усети момента, в който да се откаже", разказва за www.btvsport.bg. Горанова.

Снимка: Lap.bg

Двете са заедно и по време на Игрите в Токио, 2-3 години преди това тренират неуморно една до друга. "За няколко месеца бяхме дори в една категория. Бяхме страхотна конкуренция и се дърпахме нагоре", разказва ни 23-годишната Горанова.

За европейското в края на март тръгва с контузия в прасеца и отпадна още в първия кръг. В Гуадалахара губи в по-горната категория (до 61 кг) от представителката на Босна и Херцеговина Емина Сипович с 3:4.

"Тази загуба ми повлия доста отрезвяващо. Преди прасеца, имах проблеми и с ахилеса. Почти целия януари почивах, не бях в състояние да се боря за отличие", откровена е най-добрата ни каратистка.

Но вече има нова цел - медал от Европейските игри в Краков през юни. "Винаги е първото място, друго не ме интересува. Само 8 момичета участват от цяла Европа. Ще бъде предизвикателство".

Откровена е, че трудно намира мотивация да остане в залата. В Париж 2024 няма да има карате, а все още не е ясно дали спортът ще бъде част от програмата в Лос Анджелис 2028.

"Спортистът е жив, когато има за какво да се бори и какво да гони. Обичам напрежението преди всяко състезание, пеперудите в стомаха, а медалът на гърдите прави усещането - незабравимо. Но всичко и при нас е въпрос на политика".

И докато сме на политическа вълна, няма как да пропуснем евентуалното завръщане на руските спортисти на световната сцена.

"Жал ми е руските спортисти. Те не са виновни за решенията на държавните мъже. Стоят затворени и само тренират. Не искам да се поставям на тяхно място. Има една много силна рускиня - Ана Чернишева. Бяхме в една група на олимпиадата, но няколко дни преди старта, пробата й излезе положителна. След това, на световното в Дубай - аз взех бронз, а Ана също стана трета. Много добър състезател", казва Ивет.

От понеделник златното момиче от Долна Митрополия отново ще тича по оста - стадион "Васил Левски"-фитнеса-НСА. Устремена към следващата цел, злато, мечта...