на живо

След уволнението: Линекер се завръща в ефир

Това заяви генералният директор на BBC Тим Дейви

Reuters

Гари Линекер ще бъде върнат като коментатор в предаването Match of the Day по BBC. Новината бе обявена от генералния директор на телевизията Тим Дейви чрез изявление в официалния й сайт. Линекер ще се завърне на екраните през идния уикенд за мачовете от ФА Къп.

Снимка: Reuters

Легендарният футболист бе уволнен в събота, след като използва профила си в Twitter, където сравни плановете на британското правителство за миграцията с тези на нацистка Германия през 30-те години на миналия век. След това от телевизията счетоха неговата позиция в социалните мрежи за нарушение на правилата. Това наложи Match of the Day да премине без коментари в събота вечер.

По-рано през деня Дейви се извини за отстраняването на Линекер и допълни, че неговото завръщане в ефир ще бъде успех за него. Впоследствие той добави, че безпристрастността е важна за BBC.

Снимка: Reuters

„Гари е ценна час от BBC и знам колко означава BBC за него. Очаквам с нетърпение той да се изявява в ефира през идния уикенд“, се казва в част от изявлението на Дейви. От своя страна Линекер добави: „Радвам се, че намерихме път напред. Очаквам с нетърпение да се завърна на екран“.

Коментаторът е водещ в Match of the Day от края на 90-те години.