на живо

За първи път: Изпращаме гимнастици със синдром на Даун на световно

Тренират от 3 месеца с преподаватели от НСА

За първи път България ще има участници на световното първенство по спортна гимнастика за младежи със синдром на Даун. Страната ни ще бъде представена от Радена Ангелова и Емилиян Костадинов, които ще се съревновават с гимнастици от 21 страни.

Надпреварата започва на 1 декември и ще продължи 4 дни в италианския град Понте ди Леньо.

„Към това се стремим - да покажем, че родителите и децата, които имат интелектуален или физически проблем, също имат шанс в спорта. Това помага не само за социалната интеграция, не само за вдигане на самочувствието, но и за бъдещето, което те преследват неимоверно", коментира председателят на Българската федерация по адаптирана физическа активност Слав Петков.

Гимнастиците ни тренират от само 3 месеца, но благодарение на преподавателите от катедра „Гимнастика“ към Националната спортна академия, ще бъдат конкурентоспособни в надпреварата.

„Тази подкрепа, която оказаха и без която нямаше как да се справим, се надявам да отвори нови врати и един нов прочит на гимнастиката за тези хора“, признава Петков.

Той също е категоричен, е че България един ден ще бъде сериозна конкуренция, именно благодарение на тези млади спортисти. „Това е едно ново начало. Очакваме го, надявайки се, че ще стигне до все повече състезатели, които са в тази ситуация – със синдром на Даун или с друг интелектуален проблем“, завършва Слав.