на живо

Запознайте се с новите спортни лица на София

Фандъкова представи 16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова представи двете нови лица на „София – европейска столица на спорта“.

16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков ще популяризират инициативата през 2023 г., двамата са сред най-прогресиращите ни млади таланти, вече със сериозни успехи и на
международната сцена, надежди за добро бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа се завърна с два медала - сребро и бронз, от олимпийския младежки европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години спечели шест отличия – три от тях златни, от младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет.

15-годишният талант в тениса на маса Йоан Величков е с три бронза за Световната купа, два пъти пети на планетата, като достигна 11-о място в световната ранглиста в своята възраст м. г. Той е сред най-перспективните таланти в своя спорт, един от малкото с пробив в азиатската хегемония.

„Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния талант и популярност увличат много граждани и най-вече децата да спортуват. В лицето на двамата, младите хора ще имат сериозен пример за много труд, дисциплина и постоянство. Пожелавам им успех в сноуборда и в тениса на маса като новите лица на инициативата. За нас е важно подобни талантливи български спортисти да бъдат пример както за активен начин на живот, така и за превенция срещу всички негативни явления, които съпътстват развитието на младите хора.

Тази година популяризираме заниманията с два от най-интересните напоследък за младите спортове - сноуборд и тенис на маса, които фокусират огромен интерес и са сред любимите на децата", заяви по време на церемонията кметът Фандъкова.

Двамата млади таланти бяха поздравени по-късно и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Като лица на спорта в София Андреа и Йоан наследяват Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 г.,
Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 г., Йоана Илиева (фехтовка) 2020 г., Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 г.