на живо

Ирен: Медалът ми е послание към трансплантираните, политиците и лекарите

Българката спечели титлата в гигантския слалом на Световни зимни игри за трансплантирани

Ирен: Медалът ми е послание към трансплантираните, политиците и лекарите

"За мен медалът не е просто едно първо място и най-добро време, а постижение за цялата ни държава и послание към хората, които чакат трансплантация и към тези, които трябва да организират всички това – към политиците, болниците, лекарите, и могат да направят живота на трансплантираните и на чакащите по-лек" - думите са на достойната за уважение Ирен Дикова.

Българката спечели златен медал в гигантския слалом на 12-ото издание на Световните зимни игри за трансплантирани, които се провеждат в Бормио, Италия!

Ирен претърпя трансплантация на бял дроб преди 7 години заради муковисцидоза. 

"Надявам се с това да ви давам надежда, да ви мотивирам да спортувате. Спортувайте всеки ден! Движете се, кой колкото може, но го правете. Това е едно доказателство, че спортът е здраве, че спортът е живот!", заяви усмихнатата Ирен пред bTV и добави:

"Още преди дни, когато бях в залата, си представях старта и имах пеперуди в стомаха, чувствах се леко напрегната в добрия смисъл. Тук емоцията е съвсем различна, не е като на професионално състезание, въпреки че има много бивши професионални състезатели. На старта се чувствах щастлива, че съм тук, че мога отново да се състезавам и да съм част от цялата тази магия. Още по-щастлива съм, когато виждам мотивацията у вас и вие сте щастливи за мен. Аз представям цяла България, а не само себе си и трансплантираните в България"

На Игрите, които се провеждат от 1994 г. насам, участие взимат не само трансплантираните, а и техните донори.

"Най-емоционално е като се запознаеш с хора, които се състезават като трансплантирани и техните живи донори. Вчера се запознах с момиче, което е с трансплантиран бъбрек, и нейния баща, който е неин донор. Всички са много щастливи", каза тя.

Днес (5 март) Ирен ще се бори за медал и в слалома.