на живо

Ирен диша, за да кара ски (ВИДЕО)

Момичето с трансплантирани бели дробове, което вдъхва надежда

Ирен диша, за да кара ски (ВИДЕО)

Тя диша, за да кара ски. Любовта й към спорта е толкова голяма, че се превръща в движещата сила, която я води в най-тежкото житейско изпитание – белодробна трансплантация.

Седем години след операцията, която спасява живота й, Ирен Дикова ще участва на Световните зимни игри за трансплантирани, живи донори и техните семейства в Бормио, Италия. Целта, както винаги, е първото място, но мотивацията й е друга. Ирен се състезава, за да даде надежда на хора с нейната съдба и да предаде сила на чакащите трансплантация и техните семейства.

"Моята мисия е такава. Аз да кажа на хората, че трябва да имат надежда и сила да продължават напред, независимо с какво се сблъскват в живота", споделя пред bTV Ирен.

До 16-годишна възраст Ирен се състезава в алпийските ски. На 19 е диагностицирана с муковисцидоза – генетично заболяване на белите дробове.

На 27 е трансплантирана по спешност във Виена. Дори в годините, в които се бори със заболяването и диша с едва 30 процента от белите си дробове, Ирен не слиза от ските.

Месец преди трансплантацията се качва на 3000 метра надморска височина с кислородна машина на гърба и ...на инат.

"Майка ми ме накара", казва с усмивка Ирен. "Машината дава до някаква степен кислород, но аз тогава дишах с едва 30 процента от белите ми дробове. Съответно сатурацията ми беше много ниска, а когато се качваш на високо в планината, тя още повече слиза надолу. Правя няколко завоя. Спирам. Дишам. Възвръщам си пулса. Той е може би 200. Не стига кислород до крайниците ми. Не съм и толкова силна физически. Но го направих. Отново. На инат."

Майката на Ирен - Таня Дикова, си спомня добре този момент: „Наистина й беше много трудно, но тези мигове са безценни, защото тя доказваше на себе си и на света, че няма невъзможни неща."

Овен по зодия и по душа, Ирен разкрива, че огненият характер ѝ помага да минава през трудностите.

"Много огън усещам в себе си. Дори, когато са били най-трудните дни, най-болезнените, когато са ми минавали всякакви мисли през главата, следващото е: "Не, няма да се дам, не, не и не! И всичко е на инат."

Ирен приема трансплантацията като учител.

"Научи ме да не се влияя от малките проблеми. Да минавам с лекота сериозните проблеми. И въобще да не споменавам думата проблем, а просто казус, който може да се разреши.

Вдишвам винаги позитивната енергия. Издишвам негативната. И си казвам – нищо друго не ме интересува, аз съм тук, живея, благодарна съм и мога да изпълнявам мисията си оттук нататък."

Днес Ирен диша в ритъма на любовта. Със съпруга й Николай са неразделни вече 6 години, три от които като семейство. Двамата работят заедно и живеят във Виена.

"Той е много спокоен. Той е водата на моя огън. За мен това е просто сродната душа и аз се чувствам като принцеса, защото знам, че той винаги ще се погрижи за мен, каквото и да става. За него аз съм мотивация", споделя Ирен.

В очите на съпруга й, тя е най-силният човек, който познава. "Тя е може би най-големият ми учител в живота. Наистина я обичам и ще я подкрепям докрай", разкрива Николай.

Вижте целия материал на Николета Маданска във видеото.