на живо

Златните пред bTV: Беше тежко, но показахме, че сме отбор (ВИДЕО)

Шахматистките ни вече гледат към олимпиадата

Златните пред bTV: Беше тежко, но показахме, че сме отбор (ВИДЕО)
 

Щастливи, горди и гледащи заедно към следващата голяма цел - олимпиадата. Така ни посрещнаха националките по шахмат, които постигнаха исторически успех, стъпвайки на европейския връх.

В Будва (Черна гора) тимът ни завърши без поражение - 7 победи и 2 равенства, за да грабне златните медали. В последния кръг българките сразиха действащите световни шампионки от Грузия след драматична последна партия.

Снимка: Българска спортна федерация по шахмат

"Много съм щастлив и горд с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички. Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице.", заяви треньорът Петър Арнаудов.

"Изключително развълнувана съм, както и всяко едно от момичетата. Горди сме - лично със себе си и една с друга. Днес за мен беше напрегнат ден, защото тръпнех над всяка партия. Накрая бяхме изключително щастливи, когато Гери спечели. Радвам се за партиите, които успях да изиграя, постигнах добър резултат за мен. Определено е по-трудно, когато гледаш отстрани и нямаш силата да промениш каквото и да е.", коментира Виктория Радева, която пропусна финалния кръг по здравословни причини.

"В нашия спорт мотивацията е движещата сила. Когато постигнеш огромен успех, трудно е човек да не получи лек спад. Беше силно и оспорвано състезание. Безкрайно сме щастливи, че успяхме и гледаме към олимпиадата.", каза най-опитната в отбора - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова.

"Изключително се радвам и съм горда с това, че успяхме да се преборим. Беше тежко, но показахме, че сме истински отбор. С малко късмет се качихме на първото място. Без цялата подкрепа нямаше това да бъде възможно, така че се радвам, че триумфирахме. Знам, че родителите ми гледат абсолютно всяка една моя партия и съпреживяват дори повече от мен. Затова им се обадих. Те знаеха какъв е резултатът. Надявах се да не са получили инфаркт, както и всеки един, който е гледал. Извинявам се за което! Следващия път ще се постараем да мине по-гладко.", каза с усмивка Гергана Пейчева, чиято драматична победа в последната партия донесе златните медали.

"Най-накрая си чух химна, който чаках цяла вечност. Чувствам се щастлива и горда. Много съм доволна от отбора и се радвам, че съм част от този екип.", сподели Белослава Кръстева.

"Отборният медал е с тежест. Радваме се, че с този млад и талантлив отбор, воден от световна шампионка, успяхме. Телефонът ми не е спрял да звъни. Навсякъде сме и мисля, че всички се радват за нас.", заяви Нургюл Салимова, която получи медал и за №1 на втора дъска.

Снимка: Българска спортна федерация по шахмат