на живо

Вдъхновяващият "Жалгирис" - на прага на историята със скромен бюджет

Съперникът на "Лудогорец" претърпял фалит преди 13 години, бил спасен от феновете

Когато попитате в Литва за "Жалгирис”, то бъдете сигурни, че местните ще започнат да ви говорят за баскетболния клуб, който всяка година носи поводи за гордост в Евролигата.

Тази вечер обаче друг тим с името "Жалгирис” може да направи сериозна стъпка напред в развитието на клубния футбол в страната. Тимът от столицата Вилнюс е на една крачка от класирането за груповата фаза на Лига Европа – нещо, което нито един състав от Литва не е постигал до момента.

За целта обаче отборът трябва да преодолее "Лудогорец” и да заличи пасив от 0:1 след първата среща в Разград. За огромната разлика във финансовите възможности на двата клуба разказва литовският спортен журналист – Мариус Милашиус, който е част от един от най-големите новинарски сайтове в страната – "15 минути”:

"Тази година, "Жалгирис” за първи път в историята на литовския футбол стига до групите на турнир на УЕФА. Дори и да загуби от "Лудогорец”, ще играе в Лигата на конференциите. Тази година литовският футбол бележи развитие. Годишният бюджет на "Жалгирис”, включвайки всички разходи, е около 2 млн. евро. Най-високата заплата мисля, че е около 10 хил. евро на месец, а средното възнаграждение на футболист в тима е не повече от 5 хил. Много хора в Литва смятат, че ще имаме своя шанс да победим, но, разбира се, фаворитът е "Лудогорец".

Снимка: Lap.bg

В годината, в която литовският футбол отбелязва своята 100-годишнина, "Жалгирис” може да донесе нов тласък на амбициите за развието на този спорт в страната, убеден е Мариус:

"Много се коментира темата, че "Жалгирис” играе само с един или двама литовци в стартовите си 11. Резултатите обаче са налице – Литва ще има отбор в групите на евротурнирите.”

Снимка: Lap.bg

Литовските футболни фенове асоциират "Лудогорец” основно с бившия наставник на тима – Валдас Дамбраускас:

"Знаем някои неща за "Лудогорец” от времето, когато Дамбраускас беше треньор преди около 2 години. "Жалгирис” и "Судува” пък играха срещу тях преди 5 години. Когато ни се паднаха, много хора казаха "О, пак те, вече ги познаваме.“, споделя журналистът.

На реванша с "Лудогорец” се очаква стадионът, който е и база на литовския футболен съюз, да бъде запълнен от фенове на "Жалгирис”.

Преди 13 години противникът на "орлите” е претърпял фалит, а впоследствие именно привържениците създават ново дружество и спасяват клуба от забвение.

"Вече можем да кажем, че имаме най-успешното лято в клубния ни футбол. Ако успеем да стигнем до групите на Лига Европа, там има отбори като "Рома” и "Манчестър Юнайтед", така че ще бъде страхотно.”

Реваншът е с начален час 19:00, като "Лудогорец” има редица липсващи. Кирил Десподов е с натрупани картони, Доминик Янков и Клод Гонсалвеш също няма да бъдат на линия за Анте Шимунджа, а Каули Оливейра до последно ще бъде под въпрос.

На фона на баскетболния импулс, обзел Литва, ако отстрани българския шампион в четвъртък, "Жалгирис" може да накара страната да постави футбола на върха, макар и само за ден.