на живо

Щедра към нападателите, кошмар за вратарите (ВИДЕО)

Топката на Евро 2024 е най-технологичната в историята на футбола

Щедра към нападателите, кошмар за вратарите (ВИДЕО)
 

Дъжд от голове на европейското първенство по футбол в Германия и рекорд за най-много попадения, отбелязани от далечна дистанция. В 24 изиграни мача дотук са вкарани 61 попадения, или средно по 2.5 на двубой. Голяма част от тях - отбелязани извън наказателното поле.

Има ли конкретна причина за това, освен качествата на футболистите?

Фактите сочат, че новата топка, с която се играе на Евро 2024, определено има някакво влияние. Fussballliebe, или "Любов към футбола", е най-технологичната топка в историята на футбола до момента.

Оборудвана е с най-новата ВАР технология, която използва контактен сензор и прави своя дебют на европейски финали. Става въпрос за микрочип, закрепен на жироскоп във вътрешността на топката, който може да "усети" дори най-малкия контакт с нея. Подобна технология се използва в крикета, за да се установи чрез звуковите вълни дали бухалката е докоснала топката.

УЕФА твърди, че Fussballliebe е проектирана за "точност и последователност, като подпомага бързата и прецизна игра с максимална форма и задържане на въздуха". Играчите на Евро 2024 описват "Любов към футбола" като добра за нападателите и истински кошмар за вратарите.

"Харесвам топката. Доста е бърза, което е голямо предимство за нас, нападателите, но представлява голяма трудност за вратарите. Понякога е непредсказуема, риташ и не знаеш къде точно ще отиде", сподели мнението си нападателят Хари Кейн, който е капитан на Англия.

"Тази топка е удоволствие за нападателите. Могат да стрелят отдалеч. Но никой не мисли за нас, вратарите. Топката няма добро сцепление и лесно можеш да я изпуснеш, дори да си сигурен, че вече си я хванал", споделя гледната точка на вратарите Каспер Шмайхел, който пази за Дания.