на живо

Взимаше 225 евро в четвърта дивизия, стана сервитьор, сега мечтае със Словакия

Когато агентът ми се обади, трябваше да търся къде е Словакия на картата, разказва Вернон де Марко

Взимаше 225 евро в четвърта дивизия, стана сервитьор, сега мечтае със Словакия
 

Роден е в Кордоба, Аржентина на 18 ноември 1992 г. Играе за Словакия и има една от най-невероятните истории от всички участници на Евро 2024 в Германия.

Този аржентинец - Вернон де Марко, който може да играе както като централен, така и като ляв бек, ще излезе срещу Белгия в първия си мач за националния отбор на европейско. Това, което е наистина поразително обаче, е пътят, който е извървял, за да стигне дотук.

Семейството му бяга от Аржентина през 2001 г. първо в Испания, а след това и в Австрия. Вернон в началото тренира баскетбол, а от 12-годишен е изцяло отдаден на футбола.

"В Европа започнах в испанската четвърта дивизия. Печелех 225 евро на месец и едва можех да си плащам бензина", разказва 31-годишният Де Марко.

"Исках да живея сам и започнах работа като сервитьор в хотел. Дори мислех да напусна футбола."

Внезапно през 2012 г. получава обаждане, което променя живота му. "Беше сряда, в 23:00 часа, бях на кино с приятел и моят агент ми се обади, за да разбере дали искам да опитам късмета си в словашката втора лига. Трябваше да погледна картата, за да намеря къде страната", спомня си той.

Подписването му със Земплин Михаловце го катапултира. През 2015 г. той влиза с отбора в елита, а през 2016 г. подписва със Слован Братислава. През 2017 г. вече е в Лех Познан, а през 2021 г., завръщайки се в Слован, получи словашко гражданство и направи своя дебют с националния отбор - нещо повече, той отбеляза в дебюта си срещу Малта (6:0).

"Това беше невероятен момент. Веднага след гола дори не повярвах, мислех, че сънувам. Бях на седмото небе. Мечтаех за този момент и той най-накрая се сбъдна", призна той след дебюта си.

Животът му претърпява коренна промяна. Сега играе за Хата ФК в ОАЕ и се готви за първото си европейско. "Гордост е да пристигна тук, виждайки през какво трябваше да премина, особено времето, когато бях в Михаловце", признава той пред BolaVip.

Снимки: Instagram